Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny bok ger alternativ till psykiatrin

Vad hjälper mig om jag blir galen? Hur kan jag hjälpa som anhörig eller vän? Finns alternativ till psykiatrin? Frågorna ställs och besvaras i en nyutkommen antologi om alternativ till traditionell psykiatri.

MALMÖ. – Boken är den första som berättar om alternativen översiktligt och lättillgängligt, säger Maths Jesperson, före detta patient i psykiatrin och nu aktiv i motståndsrörelsen.
Han är författare till några avsnitt i boken ”Alternatives Beyond Psychiatry” som ännu bara finns på engelska och tyska.
Maths Jesperson är distriktsombud för patientföreningen RSMH i Skåne. Han får ofta frågor från anhöriga som söker annan hjälp än den vanliga psykiatrin kan ge.
– Det finns ett enormt sug efter alternativ hos patienter och anhöriga, säger han.
Han minns en familj i Växjö som var beredd att säga upp sina jobb, sälja sin villa och flytta till något annat ställe i Sverige, där de skulle få riktig hjälp för sin dotter. I Växjö blev deras dotter inte bättre, bara sämre.
– Antologin är skriven för de människorna. Den ger hopp.
Bland de 61 författarna skriver den holländske psykiatriprofessorn Maurius Romme om hur patienter kan förstå varför de hör röster och lära sig hantera dem. Han har upptäckt att rösthörande inte är typiskt för sjuka utan för friska. Två tredjedelar av dem som hör röster är inte patienter i psykiatrin.
– Skillnaden är att de friska kan hantera sina röster på ett bra sätt och det kan de sjuka lära sig, säger Maths Jesperson.
I Soteriahus ges i princip medicinfri vård till psykotiska patienter, som normalt behöver läggas in på sjukhus. Mellan 85 och 90 procent av dem kan återgå till samhället utan sjukhusvård. Patienterna blir lika snabbt bra som på antipsykotiska läkemedel, till avsevärt lägre kostnad. Framgången förklaras med att miljön är hemlik och atmosfären hoppfull. En central tanke i behandlingen är relationen mellan patient och personal är viktig.
Skapare av modellen är amerikanen Loren Mosher, en förgrundsfigur bland psykiatrer som arbetar för en human psykiatri.
Maths Jesperson skriver bland annat om Hotell Magnus Stenbock i Helsingborg som drevs av RSMH i några år på 1990-talet med hjälp av pengar från psykiatrin och kommunen. De boende skötte det mesta själva i en långt driven demokrati.
– Några gäster kom från gatan och andra från fängelset. Men det gick bra, det var alltid tillräckligt många som höll ordning.
När de statliga bidragen sinade tog kommunen över.
– Hotellet finns kvar men den sociala verksamheten som vi hade har försvunnit, liksom gästernas inflytande.
Två andra författare är Dorothea Buck och Kate Millet, internationellt kända namn inom psykiatriöverlevarrörelsen.
Dorothea Buck, nu 90 år, överlevde Förintelsen och den nazistiska psykiatrin som tog livet av 300000 patienter. Hon togs in första gången 1936 och skrevs ut för gott 1951. Hon har senare gjort sig känd som skulptör.
Kate Millet var ledande feminist på 1970-talet. Hon har skrivit om sina erfarenheter av psykiatrin i boken ”The Loony-Bin Trip”.
Gå till toppen