Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusenlappar att spara på el i borätter

Bostadsrättsägare kan halvera sin elavgift om föreningen köper ut elmätarna och blir storkund. HSB-föreningen Domaren i Malmö har med denna åtgärd sänkt medlemmarnas elkostnader med minst tusen kronor per år i snitt.

– Lite extrajobb har det väl varit för styrelsen, men svårt är det inte. Tjänstemännen på Eon håller med mig om att det finns pengar att spara när vi själva sköter jobbet, säger Kjell-Inge Olsson, ordförande i Domaren.
Hans förening är stor, nästan 500 lägenheter. Enligt Kjell-Inge Olssons kalkyler är åtgärden mest lönande i föreningar med många lägenheter där innehavarna har en förhållandevis låg elförbrukning.
– Jag har kommit fram till att brytpunkten går vid föreningar med ungefär sextio lägenheter. Det här är alltså värt att titta på även i förhållandevis små föreningar, säger Kjell-Inge Olsson.
Principen är enkel: skaffa ett gemensamt elabonnemang för alla medlemmar och låt föreningen ansvara för debitering och avläsning av mätarna. Förutom att den fasta avgiften sjunker dramatiskt sänker föreningen som storkund överföringsavgiften med nästan 30 öre per kilowattimme.
– Den nya mätaren sitter i ett litet skåp på varje hus. Sedan har vi anslutit den till de gamla ledningarna i husen. Det gick väldigt smärtfritt, berättar Kjell-Inge Olsson.
Snittförbrukningen bland de boende i Domaren är 2100 kilowattimmar per år. Det är en bit under normalkonsumtionen av el i flerfamiljshushåll i energibolaget Eons nät. Låg elkonsumtion har också gjort att väldigt få medlemmar i föreningen intresserade av att ändra elavtal eller byta elleverantör.
Han erkänner att föreningens modell gör det omöjligt för enskilda medlemmarna att leta billigaste elbolaget, men menar att det knappast är någon begränsning.
– Byte av leverantör kanske kan göra att du sparar någon hundralapp per år, knappast mer. Dessutom har vi många äldre i föreningen som tycker att elräkningar är jättekrångliga att läsa och förstå och inte är ett dugg intresserade av att skaffa nytt bolag, berättar Kjell-Inge Olsson.
I villor där elförbrukningen ofta är högre är det lönande att lägga ner mycket energi på att jaga låga kostnader per kilowattimme. I små lägenheter är det där emot nätägarens avgifter som främst slår igenom på elräkningen, menar Kjell-Inge Olsson.
För att kunna ta över hanteringen av elen har föreningen investerat runt en halv miljon kronor. Pengar som betalat sig redan efter ett å rs egen drift. Elmätarna för de enskilda hushållen köpte föreningen av Eon för 125 kronor styck.
– Det är samma mätare som sitter i lägenheterna i dag. Sådana där med en skiva som snurrar. Vi har visserligen inte blivit lovade att de ska hålla i evighet, men de närmaste tio–femton åren lär de inte skapa några problem, säger Kjell-Inge Olsson.
Avläsningen av mätarna gör ett privat bolag en gång om året för 5000 kronor.
– Det innebär visserligen att avgiften för de enskilda medlemmarnas elförbrukning fördelas jämnt över tolv månader, men det tror jag faktiskt uppskattas av de flesta. Dessutom betalar de elräkningen på samma avi som månadsavgiften och slipper därmed hålla reda på en extra räkning, säger Kjell-Inge Olsson.
Enligt hans beräkningar sparar ett normalhushåll upp till närmare 150 kronor i månaden i elkostnad sedan föreningen tagit över.
Tidigare kunde det kosta 3700 kronor per år med fasta avgifter på nästan 900 kronor och en överföringsavgift på 45 öre per kilowattimme. I dag betalar medlemmarna 95 öre per kilowattimme och inget mer, alltså 1995 kronor per år vid normal förbrukning.
Gå till toppen