Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund satsar miljoner på surhålssanering

Kommunen räknar med att det kan kosta 20 miljoner kronor att sanera gamla deponier. Det bidrar till att den ekonomiska prognosen för kommunen blir 63 miljoner kronor minus för 2007.

LUND. Efter Sydsvenskans artiklar om misstänkt läckage från nedlagda deponier och ”surhålet” på S:t Hans backar där det dumpades kemikalier, reagerade kommunpolitikerna.
Ordföranden i renhållningsstyrelsen Torsten Czernyson (kd) och kommunalrådet Mats Helmfrid (m) utlovade i mitten av augusti att alla tippar skulle undersökas och åtgärdas ”även om det kostar”.
Nu finns pengarna. 20 miljoner kronor har avsatts i årets budget.
– Vi vet inte riktigt hur mycket det kommer att kosta, det får provtagningarna utvisa. 2003 uppskattades det kosta 16 miljoner kronor och det har troligtvis inte blivit billigare sedan dess, säger Mats Helmfrid.
Den här oförutsedda utgiften påverkar budgetbalansen. Enligt den prognos som kommunens ekonomiavdelning har tagit fram kan underskottet bli 63 miljoner kronor i år.
Förutom deponisaneringen står de kommunala nämnderna för ett underskott på 17 miljoner kronor och interna ränteinkomster kan bli 20 miljoner kronor lägre än beräknat.
Men Mats Helmfrid oroas inte så mycket över de röda siffrorna.
– Det ser bättre ut än i prognoserna från i våras. Och jag tror att nämnderna kan arbeta in sina underskott.
Gå till toppen