Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Järnets änglar (4)

I fråga om tematik, bildvärld, psykologisk ambition och samhällsförankring sticker alltså ”Järnets änglar” av så pass från det nationella utbudet i övrigt att enbart skillnaden är värd applåder, skriver Jan Aghed.

Film: Järnets änglar
Genre: Dramakomedi
Land: Sverige
År: 2007
Regi: Agneta Fagerström-Olsson
Skådespelare: Kajsa Ernst, Elisabeth Carlsson, Moa Zerpe, Jacob Eklund, Rolf Lassgård, Aleksander Skarsgård, Lasse Pettersson, Göran Forsmark
Längd: 1:49
Betyg: 4
Men så är också manus och regi signerade av Agneta Fagerström-Olsson. Veterligen enda undantaget från denna mer eller mindre outsagda filmindustriregel och redan välkvalificerad genom tidigare exempel – i teveserier, dokumentärer och spelfilmer - på socialt och psykologiskt engagerad gräsrotsorientering med berättigade anspråk på inlevelse och autenticitet.
Därmed inte sagt att själva manusförfattandets hantverk hör till hennes stora förtjänster. Då hon nu i förgrunden placerar tre sinsemellan olika kvinnor med ett pressande jobb på ett järnbruk i Luleå och ett eget rockband som gemensam fritidspassion störs intrycket av en del schematiska situationer och schablonmässigt skrivna porträtt, framför allt i huvudpersonernas relationer med familjemedlemmar och andra närstående
Å andra sidan är det inte svårt att överse med sådana brister inför det som är filmens, närmare bestämt regins och spelets, odiskutabla meriter. De finns i järnverksinteriörernas äkthet, i respekten och känslan av solidaritet i blickarna på ett riskfyllt kroppsarbete och först som sist i värmen, ömsintheten, humorn i skildringen – även om den haltar ibland - av kvinnotrions liv, drömmar och problem.
Vad gäller den sistnämnda punkten måste man vara rätt hopplöst funtad för att inte gripas och ryckas med av den feminism som ”Järnets änglar” är insvept i. Och ifråga om tematik, bildvärld, psykologisk ambition och samhällsförankring sticker alltså ”Järnets änglar” av så pass från det nationella utbudet i övrigt att enbart skillnaden är värd applåder.
Gå till toppen