Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Livstid kan vara 6 eller 25 år

Det sitter för närvarande 160 livstidsfångar i Sveriges fängelser. Nästan alla är mördare.

Längst av dem alla har 68-årige Leif Axmyr suttit.
Han tog sig den 29 maj 1982 in i sin förra flickväns lägenhet i Gävle och slog ihjäl såväl henne som en manlig vän, som visade sig vara styvson till förre finansministern Allan Larsson.

Sedan dess har Axmyr suttit bakom galler.

Andra mördare kommer betydligt lindrigare undan.

I mars i år dömde Högsta domstolen en man från Göteborg till tio års fängelse för mord. Han hade dödat sin sambo med en kniv. Motivet var svartsjuka. I rummet bredvid låg parets barn och sov.

Sköter sig göteborgaren kan han bli frigiven efter två tredjedelar av strafftiden.

Det verkliga straffet för den som mördar kan alltså variera högst väsentligt. Minst 25 år för Leif Axmyr.Kanske bara sex år och åtta månader för mördaren i Göteborg.

Det här tycker inte den moderata justitieministern Beatrice Ask är rimligt. Därför gav hon i går den så kallade straffnivåutredningen i uppdrag att ta fram förslag till hur lagen kan ändras.

I dag kan en domstol – om en mördare inte är så psykiskt sjuk att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård – bara välja mellan att döma till tio års fängelse eller livstid för mord.

Beatrice Ask anser att det måste finnas något mitt emellan.

Det är ingen kontroversiell åsikt. Den delas tvärtom av partier tvärs över blockgränsen. Men en lagändring har blivit än mer angelägen efter Högsta domstolens dom mot knivmördaren från Göteborg, anser regeringen.

Genom den domen ändrade HD nämligen praxis.

Tingsrätten hade dömt mannen till livstid. Hovrätten hade sänkt till tio års fängelse. Det straffet fastställdes av HD.

Men landets högsta domstol slog också i ett uttalande fast att livstidsstraffet ska förbehållas de allra grövsta fallen av mord.

Fram till i våras hade antalet livstidsdomar ökat snabbt i Sverige. Så sent som 1993 satt det bara 48 personer på livstid. Nu alltså hela 160.

Livstidsstraffet har länge varit ifrågasatt. Det enda sättet som en livstidsfånge kan bli fri på är att genom nåd få påföljden omvandlad till ett tidsbestämt straff.

Förr sökte man nåd hos regeringen, vilket öppnade för anklagelser om politisering. Leif Axmyr har hävdat att det faktum att hans offer var släkt med en minister legat honom i fatet. Elva ansökningar har han fått avslag på.

Sedan ett år har processen ändrats. Numera är det tingsrätten i Örebro som avgör nådeärendena.

En viktig förklaring till att antalet livstidsfångar ökat är att tidpunkten för när domstolen (tidigare regeringen) beviljar nåd förskjutits. Förr satt livstidare av mindre än tio år. Numera ofta över tjugo.

Men efter HD-domen i mars har landets domstolar i en rad mordfall lydigt följt den nya praxisen – dömt till tio års fängelse.

Enligt Ask leder det till att straffnivån sänks.

Vilket naturligtvis ett regeringsparti som gått till val på att grova brottslingar ska sitta längre bakom galler inte gillar.
Gå till toppen