Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Punkaren blev swingkung

Att fylla 40 ska bli "jäkligt fräckt", tycker Robert Göthe, chef för musikföreningen Heptown i Lund. Födelsedagen, på söndag, firas redan imorgonkväll med tyska swingbandet Ray Collins Hot Club på Mejeriet.

Det började med en whiskyfylla, några ”taskigt sjungna slagdängor” och en känsla av att tiden inte räckte till för det som var viktigast: musiken.
Nästan tio år senare är Heptown en ständigt växande förening med klubb- och dansverksamhet, skivbolag, webbutik och ett tryckeri under sina vingar.
Musikstilen i centrum är swing, en livebaserad genre som bygger på kombinationen livsbejakelse, musik och dans. Spindeln i nätet är Robert ”Robban” Göthe i Lund som också säljer hårpomada, kläder och specialdesignade handväskor till en retrointresserad världsomspännande kundkrets.
– Allt bygger på visioner som vi har lyckats plantera, berättar Heptownchefen över ett glas kaffe i Mejeriets kafé.
Robert Göthe kommer från Helsingborg. Efter ett par barndomsår i Hörby under ”gröna vågen” var han som tonåring inställd på att återvända till födelsestaden.
– Jag var ju helsingborgare ut i fingerspetsarna.
Men ödet ville annorlunda. Den utbildning till grafiker han skulle gå flyttades från Helsingborg till Lund, en stad till vilken musikintresset redan lett honom flera gånger.
– Vi var många punkare som brukade samlas på trappan utanför Folk å Rock på Stortorget.
Då var det band som Clash, Madness och Ramones som gällde. Som barn hade mormor matat honom med Elvis och pappa med Beatles och annan brittisk 60-talspop.
– Jag har alltid gillat det levande språket i musiken och do it yourself-kulturen.
I det avseendet är det inte mycket som skiljer punken från swingen, tycker Robert Göthe, trots att de båda musikstilarna kanske rent lyssningsmässigt inte har så mycket gemensamt.
– Båda stilarna är undergroundmusik. Lyssnar man på blues och gammal jazz är det mycket smärta och livs-öden, precis som den amerikanska rock’n’rollen hade något desperat över sig. Både dans- och jazzscenen är väldigt gatubaserade.
Just dansen är något Robert Göthe började intressera sig för genom swingen. Och den är också en av förklaringarna till att en länge planerad flytt av Heptowns kontor från det instängda lilla kyffet på Mejeriets ovanvåning till större lokaler vid S:t Lars, fortfarande inte har blivit av.
I somras var det nämligen 25- årsjubileum för världens största afroamerikanska swingdansläger som hålls på en väldigt otippad plats: Herräng i Uppland i Sverige.
– I det här lilla myggätande samhället Herräng ute vid kusten där det inte finns någonting förutom ett Folkets hus och en skola och en dåligt försedd Ica-butik, flyger folk in från hela världen. Världens bästa instruktörer samlas under fyra eller fem veckor varje sommar. Dansen pågår dygnet runt, folk sover i sovsalar och tält.
På detta och en massa andra swing- och lindyhopevenemang har Robert Göthe dansat i sommar istället för att flytta Heptowns skivbolag och webbutik till samma ställe som tröjtryckeriet. Och det låter onekligen mer romantiskt.
Just nu ser Robert Göthe mest fram emot ett evenemang som inträffar kvällen före hans 40-årsdag. Det tyska swingbandet Ray Collins Hot Club spelar på Club Hepcat på Mejeriet imorgon lördag.
– De räknas som en av de bästa liveakterna idag. Det kommer bli det stora kalaset och vi har sålt mycket biljetter uppåt landet.
Att fylla 40 ska bli ”jäkligt fräckt” tycker Robert Göthe och minns en kväll, ungefär i samma veva som den där whiskykvällen när idén om Heptown föddes, när han festade med samma kompis som då, Peter ”Pågen” Albrecht.
– När jag och Pågen hade fyllt 30 satt vi en nyårsnatt och kedjerökte och summerade hela livet, och var helt imponerade av att vi fyllt 30. Och då kom vi på att allt blir ju bara mer och mer spännande hela tiden. Om jag tittar tillbaka på de här tio åren så är det så himla mycket roliga och intressanta grejer som har hänt. Många gånger möter man folk som har ett sådant ålderskomplex och tjatar om att ”åh nej, vi håller på att gamla”, men jag tycker att varje tidsepok har sin tjusning.

Robert ”Robban” Göthe

Yrke: Jobbar heltid på Heptown som driver skivbolag, klubbar och webbutik, klädagent för Trophy Queen och DePalma i Danmark. Utbildad grafiker och barnskötare.
Bor: Lägenhet på Kobjer i Lund.
Familj: Tvillingsönerna Alex och Philip, 5 år.
Lyssnar på just nu: Ray Collins Hot Club och danska bandet Beatitude.
Dansar helst till: Det amerikanska rock-swing-ska-punk-bandet Cherry Poppin’ Daddies.
Fritidsintressen: Barnen, musik, kläder, gå på loppis med sönerna: ”Vi är saksamlare alla tre.”
Aktuell: Fyller 40 år den 7 oktober.
Gå till toppen