Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Blågula vapen finns överallt i krigets Irak

Svenska granatgevär, svensk ammunition, svenska bandvagnar. Irak är nerlusat med blågul krigsmateriel.
För flera svenska företag – exempelvis Aimpoint i Malmö – har Irakkriget inneburit ett stort uppsving. Sydsvenskan listar de svenska produkterna i Irak.

Granatgeväret Carl Gustaf
...eller ”The Goose” som det kallas av amerikanska soldater – fyller femtio år nästa år och är ett av Sveriges mest sålda vapen. Carl Gustaf används av amerikanska armén i Irak. Sedan krigsutbrottet arbetar tillverkaren, Saab Bofors Dynamics, intensivt med att ta fram en mer kraftfull granat åt USA – en så kallad bunker-buster som inte bara spränger sönder väggar på fiendevärn utan även dödar den som gömmer sig bakom.
Ammunitionfrån Vanäsverken
Irakkriget har inneburit ett uppsving för ammunitionsfabriken i Karlsborg. Före kriget hade fabriken, som ägs av norska Nammo, åttio anställda. Idag är antalet uppe i 170. Amerikanska försvaret är viktigaste kund och Nammos blyfria ”miljövänliga” ammunition används i Irak.
Kamouflagesystemfrån Saab
En av Saabs stora succéer de senaste åren är de kamouflagesystem som tillverkas av dotterbolaget Saab Barracuda, med fabriker i Gamleby och USA. Kamouflagenäten är särskilt utvecklade för ökenklimat – de bevarar kylan inne i de kamouflageklädda fordonen, samtidigt som de minskar värmeutsläppen. Det gör fordonen svårupptäckta av radar. Saab Barracuda fick strax efter krigsutbrottet 2003 en stororder av amerikanska armén. Nya beställningar har fortsatt att strömma in från USA, och Saab Barracuda har nu del i ett tioårigt ramavtal som kan vara värt 12 miljarder kronor.
Skyddssystem för stridsflygplan
Amerikanska flottan och dess F14-plan är en av Saab Avitronics stora kunder. I Irak används BOL-systemet, som lurar attackerande missiler. BOL består av en kapsel med aluminiumremsor eller material som självantänds när det sprids bakom flygplanet. Remsorna reflekterar radarstrålningen på ett sätt som kan lura en radarjaktrobot att anfalla fel mål. Det brinnande materialet lurar robotar som söker sina mål med hjälp av värmestrålning. Systemet gör att USA kan flyga närmre sina mål i Irak än vad som annars varit möjligt.
Arthur från Göteborg
Sverige har lånat ut flera Saab-tillverkade Arthursystem – för lokalisering av fientligt artilleri – till brittiska och italiens-ka trupper. Arthur tillverkas i Mölndal av Saab Microwave Systems (tidigare Ericsson Microwave Systems).
Hägglunds bandvagnar
Land Systems Hägglunds i Örnsköldsvik tillverkar militärfordonet BV206, som används i Irak för transporter av brittiska trupper.
Swe-Dishs bärbarakommunikations-enheter
Stockholmsföretaget Swe-Dish, med kontor även i Dubai och Virginia, USA, gör satellitkommunikationssystem. Tekniken har blivit allt viktigare för krigföringen, och företagets hemsida är fullt av bilder från Irak där den svenska kommunikationsenheten med parabol hanteras av amerikanska soldater. Företaget har expanderat snabbt under kriget och köptes i augusti av ame-rikans-ka Datapath.
AT4
...eller p-skott/86. Kraftfullt engångsvapen som används flitigt av USA i Irak. På webbplatsen Youtube finns flera utlagda amatörfilmer från Irak där AT4:an har huvudrollen. Se även huvudtexten.
Excalibur
Precisionsgranaten användes första gången i Irak den 5 maj i år. Se huvudtexten.
Sikten från Aimpoint
Standardutrustning på amerikanska maskingevär. Rödpunktssiktena som tillverkas på Jägersro är en miljardaffär för Malmöföretaget. Se huvudtexten.
Läs alla artiklar om: Det svenska vapenhyckleriet
Gå till toppen