Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I kollektivhuset är man mindre ensam

De gillar grönskan och lugnet med får och hästar på Östra Torn. Det är nästan som att bo på landet. Nackdelen med att bo långt från centrum vägs upp av fördel-arna med att bo kollektivt.

– Här är mycket tystare än i stan, särskilt jämfört med Malmö där jag bott tidigare, säger Gabriel Wall. Samtidigt kan man så klart känna sig lite isolerad när man bor långt från centrum. Men det uppvägs av att bo så nära andra som man gör här.
Det var hans sambo Caroline Svensson som först upptäckte kollektivhuset Fiolen på Östra Torn. Hon sökte en lägenhet i andra hand och flyttade in i en tvåa.
– Det som lockade mig var att det var ett kollektivhus. Annars hade jag nog inte flyttat till just Östra Torn, säger hon.
Det var för två år sedan och sedan dess har Gabriel flyttat hit och familjen vuxit med två barn. Från början var de nästan yngst bland de vuxna men nu har fler i deras egen ålder flyttat in.
– Det finns nog ett nytt intresse för att bo kollektivt, tror Caroline Svensson. Vi har lång kö och många blir intresserade när vi berättar hur vi bor.
Vi sitter i vardagsrummet där lilla Elma, åtta månader, ligger och kajkar på golvet medan storasyster Edith, snart 2, busar runt med bästa kompisen Leo.
– Leos föräldrar är kompisar som flyttade hit strax efter oss och nu är han och Edith som syskon. De leker jämt och går på samma dagis, berättar Caroline Svensson.
Just nu är det hon som jobbar medan Gabriel är hemma med Elma. Hon är miljövetare men arbetar som receptionist. Gabriel är utbildad arkeolog men har inte heller jobb inom sitt ämnesområde.
Att vara hemma med barn kan kännas isolerat men i kollektivhuset finns det alltid någon annan hemma att umgås med.
– Det är den stora fördelen, säger Gabriel Wall. Jag har tidigare bott på korridor och det är ju lite samma sak. Men om inte Caroline flyttat hit hade jag nog inte funderat på att bo i kollektivhus.
Fiolen, som ägs av LKF, har 24 lägenheter och här bor folk i alla åldrar. Även om flera av deras jämnåriga kompisar flyttat hit umgås familjen Svensson Wall lika mycket med sina äldre grannar.
– Jag hade nog inte umgåtts med femtioåringar på samma sätt om jag inte bott här. Samtidigt tänker man inte på åldern när man står och lagar mat eller tar en öl ihop på pubkvällarna, säger Caroline Svensson.
– Och det är bra att det inte bara är unga som bor här. Då hade det blivit som ett studentboende, säger Gabriel Wall.
Varannan dag är det matlag och då hjälps tre personer åt att laga maten. Alla som vill äta skriver upp sig på en lista och betalar 25 kr för maten. Överskottet läggs i en gemensam kassa.
– Det är då man lagar mat ihop som man riktigt lär känna varandra. De andra känns mer som släktingar än som grannar, tycker Caroline Svensson.
Matlagningen var tredje vecka är stommen i kollektivhuset. Därtill städar de boende de gemensamma ytorna och deltar i gemensamt trädgårdsarbete två gånger på våren och två på hösten.
Förutom köket och tvättstugan och den stora matsalen med öppen spis har kollektivhuset gemensamma rum för tv, film, motion och lek. Ett litet rum med stora fönster och många gröna växter blommor fungerar som relaxrum.
– Där är skönt att sitta och läsa och där träffas också ungdomarna, säger Caroline Svensson.
Det finns många fördomar om att bo kollektivt, menar de och de får många frågor från folk som undrar om det är som i filmen ”Tillsammans.”
– Men man får faktiskt ha sin egen tandborste, skrattar Caroline med hänvisning till en text som finns på sajten www.kollektivhus.nu för den som vill veta mer.

Bäst är grönskan och lugnet

Familjen Svensson Wall: Caroline, 29, Gabriel 30, Edith snart 2, Elma 8 månader.
Adress: Flygelvägen 6, kollektivhuset Fiolen.
Byggår: 1992.
Bostadsyta: Tre rum och kök på 73 kvm
Balkong: Ja (stor)
Inflyttning: 2005 flyttade Caroline in i en tvåa. Sedan kom Gabriel efter.
Avstånd till bad: Bad Delphi 2-3 km, Högevall 7 km.
Park: ”Hela Östra Torn är en park”.
Mataffär: 600 m (Konsum), 1 km Ica Tornet.
Systembolag: Bangatan eller Mårtenstorget ca 5 km.
Apotek: Linero 2 km.
Skola: Flygelskolan och Östra Tornskolan 500-600 m.
Vårdcentral: Linero, men finns privat läkare i området 300 m. Privat barnläkarmottagning på Sparta 1 km.
Restaurang: På Sparta, ingen i närområdet.
Bäst med att bo på Östra Torn: Lugnet och grönskan.
Sämst med att bo på Östra Torn: Långt från centrum.
Fördel med att bo i kollektivhus: Det finns alltid något hemma.
Nackdel med att bo i kollektivhus: Ingen.

Östra Torn/Mårtens fälad

Folkmängd: 8 559 personer

Förvärvsarbetande: 3 670

Ej förvärsarbetande: 1 523, varav 734 studerande.

Familjer med socialbidrag: 2,3 % (i kommunen 3,1 %)

Utbildningsnivå: 71 % har läst mer än gymnasium

Medelinkomst: 284 300 ( i kommunen 240 900)

Gå till toppen