Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olämplig miljö skäl till att detaljplanen från 1968 gäller

Husen som ligger 75 meter från motorvägen eller närmare får inte byggas ut. – Gränsen måste gå någonstans. Vi har vägt in miljöaspekten när vi nekat dem utökad byggrätt, säger Marianne Nilsson, plan-arkitekt

Löddeköpinge. Alla fastigheter som har minst femtio procent av tomtytan 75 meter från motorvägen omfattas av den gamla detaljplanen från 1968.
– Vi gjorde en planändring för övriga villaägare 1997. Men de närmast motorvägen kom inte med i den, säger hon.
Varför inte?
– Ju närmare motorvägen desto besvärligare att planlägga för bostäder. Trafiken ökar ju stadigt och E6 trafikeras av en stor mängd farligt gods. När vi sätter gränser gör vi det utifrån en diskussion om det är lämpligt att bo där.
Stannar luftföroreningarna 75 meter från motorvägen?
– Nej, men gränsen måste ju gå någonstans.
Borde folk kanske inte bo där överhuvudtaget?
– Det är ju deras eget val. Men jag vet inte om det är så lämpligt att en barnfamilj bor där.
I översiktsplanen över nya bostadsområden i Hofterup och Ålstorp ska nya villor ligga minst 300 meter från E6, berättar Marianne Nilsson.
– Därför skulle det vara synnerligen märkvärdigt att ge dem utökad byggrätt så nära E6.
Varför det i vissa fall räcker med 75 meter och i andra fall krävs 300 meter, beror på att miljönämnden beslutar i det enskilda ärendet. Det finns inga nationella övergripande bestämmelser, enligt Marianne Nilsson.
Gå till toppen