Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Se upp med dyrbara lån

Bilköp handlar ofta om mycket pengar. Det sägs också vara en dålig affär – hur man än gör. Men vad gäller för att komma undan så bra som möjligt? Hur ska bilen finansieras? Och hur undviks den största värdeminskningen?

MALMÖ. Många bilhandlare erbjuder annuitetslån med lika stora betalningar varje månad som finansiering. Men det är en dyrare lösning än ett vanligt lån med rak amortering.

Anledningen är att det går långsammare att betala av annuitetslånet. Samma belopp betalas varje månad, vilket inkluderar både ränta och amortering. I början är bara en liten del avbetalning på själva skulden och det mesta är ränta. Amorteringsdelen ökar och räntedelen sjunker sedan efterhand.
Vid rak amortering minskas lånet lika mycket varje månad. Räntan beräknas löpande på den kvarvarande skulden.
Med en given räntesats och avbetalningstid är annuitetslån därför alltid dyrare. Om lånet ska lösas i förtid kan det också bli problem.
– Vill man sälja bilen efter kort tid kan man på grund av värdeminskningen bli stående med en skuld som är högre än vad bilen är värd, säger Yvonne Rosenqvist, kontorsansvarig för Swedbank i Malmö.
Rådet är att betala av billånet i åtminstone samma takt som värdet på bilen minskar.
– För en ny bil är kredittiden max sju år.
Fördelen med annuitetslån är att månadsbetalningarna, så länge som räntan är oförändrad, alltid är lika stora. Till en början blir det också mindre belopp att lägga ut, jämfört med lån med rak amortering, där månadsbetalningarna minskar i takt med att räntekostnaden sjunker.
– Men annuitetslånet kan se lite billigare ut vid en första anblick, säger Yvonne Rosenqvist.
Hon menar dock att bästa sättet att finansiera bilen är kontant betalning. Men om ens tillgångar är placerade så avkastningen överstiger räntekostnaden kan även detta behöva omvärderas.
För att få ett lån med bilen som säkerhet kräver Swedbank att köparen betalar minst tjugo procent kontant till bilfirman. Den som köper privat kan inte sätta bilen som säkerhet, utan får betala en högre ränta.
Husägare med utrymme att låna pengar på sitt pantbrev kan med fördel använda ett billigare bottenlån till bilen.

Lägre räntesats på annutietslån

Ett lån på 190 000 kronor till sex procents ränta blir över 2000 kronor dyrare med annuitetsbetalningar än med raka amorteringar. Exemplet förutsätter en oförändrad ränta och baseras på månatliga avbetalningar i sex år. För att annuitetslånet ska kosta lika mycket som ett lån med rak amortering krävs alltså en lägre räntesats.
Använd den effektiva räntan när du jämför olika lån. Titta också efter eventuella restvärden i finansieringslösningarna.
Gå till toppen