Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Ett spöke i debatten

Socialdemokraterna i Malmö vill ta tillbaka förlorad mark genom särskilda satsningar där Sverigedemokraterna hade framgångar i valet 2006.

I partiets kommunala valanalys pekas Segevång, Almgården, Lindängen, Stenkällan, Hindby och Lindeborg ut som områden där väljarflykten från s till Sd varit särskilt påtaglig.
”Vi kommer att ta debatten med Sverigedemokraterna och försöka träffa deras väljare”, lovade Christine Axelsson, ordförande för socialdemokraterna i Malmö, i torsdagens Sydsvenskan.
Den närmast mytiske Sverigedemokraten har vandrat som ett spöke genom svensk eftervalsdebatt. Han lär fortsätta att sprida oro och förvirring i de etablerade politiska leden fram till valet 2010.
Antirasistiska stiftelsen Expo erbjuder utbildning i hur Sd skall bemötas. Sedan valet förra hösten har 1500 politiker och fackliga företrädare fått första debatthjälpen av Expo, uppgav kursledaren Alexander Bengtsson i tidningen Riksdag & Departement i förra veckan.
Men är verkligen Sverigedemokraterna och deras väljare underliga politiska djur som kräver en särskild debatteknik?
Samtidigt fortsätter analysen av Sverigedemokraternas väljarbas. Vem röstar på detta parti och varför? I nya numret av tidskriften Ekonomisk Debatt drar Marika Lindgren Åsbrink ännu ett strå till stacken.
Lindgren Åsbrink har undersökt sambanden mellan partiets resultat i kommunvalet 2006 och en rad andra variabler av främst socioekonomiskt slag. Hennes studie bjuder inte på några större överraskningar. Fast ett oväntat samband finns: stödet för Sverigedemokraterna är större i kommuner med liten andel utlandsfödda. Intuitivt framstår detta som förbryllande. Det går också på tvärs med Sd:s framgångar i invandrartäta Landskrona och Malmö, där Sd blev näst största respektive tredje största parti.
Det i stort sett enda som kan sägas med säkerhet är att Sverigedemokraterna lockar fler väljare i kommuner med utbredd social otrygghet – hög arbetslöshet, höga ohälsotal, hög kriminalitet, konstaterar Lindgren Åsbrink:
”Främlingsfientligheten gror bäst där otryggheten är störst.”
Att ta debatten är viktigt och nödvändigt. När Sverigedemokraterna nu sitter med i nästan hälften av Sveriges 290 kommunfullmäktigeförsamlingar och långsamt närmar sig riksdagens fyraprocentsgräns är det dessutom ofrånkomligt.
Men om de etablerade partierna också skall vinna debatten gäller det att presentera trovärdiga lösningar på de högst verkliga samhällsproblem som är populismens grogrund.
Eller för att citera Alexander Bengtsson på Expo:
”Det mest taktiska är att prata om det samhälle man själv vill ha.”
Den enkla lösningen är ofta den bästa.
Mats Skogkär
Gå till toppen