Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Röster om Georg Oddner

Konstruktiv vän
Jan Troell, filmare och nära vän:
– Först beundrade jag honom i smyg. När vi för mer än 40 år sedan råkade hamna i var sitt klipprum på SVT i Malmö började vi samtala och samarbeta och den dia-logen har pågått nära nog dagligen till för tio dagar sedan. Hans kommentarer var alltid konstruktiva.
Intellektuell röst
Hans Hammarskiöld, fotograf och medlem av gruppen Tio fotografer:
– Hans bilder är musik. Den fanns alltid i bakgrunden, i allt han gjorde. Georg Oddner var inte bara en fantastisk fotograf utan också Tio fotografers filosof. Han kunde klä sina tankar i ord, var en varm medmänniska och en sann humanist.
Stillsam betraktare
Anna Holmbom, förste intendent på Malmö konsthall:
– Det finns en ro i Georg Oddners bilder, trots att de är dokumentära. Han kunde som få stanna upp och betrakta livet. Dessutom var han en viktig del av Malmös kulturliv. Han tillhörde konsthallens familj och var så intresserad, oavsett vad vi visade.
Form och rytm
Hasse Persson, chef för Borås konstmuseum:
– Georg Oddner var den i Sverige som bäst förstod fotografins inners-ta väsen bortom det akademiska. Två saker kännetecknade hans fotografi: medmänsklighet och hans enastående känsla för form och rytm.
Alltid nyfiken
J H Engström, fotograf:
– Georg Oddner har betytt oerhört mycket, men skulle kunna ha betytt ännu mer om han hade fått den uppmärksamhet han förtjänade. Han kunde som få formulera sig visuellt och hade en stor bredd. Dessutom var han underbar människa, alltid generös och nyfiken.
Gå till toppen