Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Husaffärer skulle betala skulder till bostadssökande

Försäljning i Sverige och Danmark av polska nyckelfärdiga hus skulle ge de bostadssökande pengarna tillbaka.

Så förklarade den 51-årige ägaren till Ellenbogen Förmedling för hovrätten varför han förde ut 170000 kronor från Sverige i stället för att betala sina skulder till de bostadssökande.
51-åringen har under ett antal år sysslat med bostadsförmedling genom sitt företag Ellenbogen Förmedling. Bostadssökande har betalat en anmälningsavgift till företaget och ibland också en deposition på tre månadshyror som skulle återbetalas vid avflyttningen från den lägenhet som företaget hade förmedlat.
Men många bostadssökande hade stora problem att få tillbaka sina pengar. Under 2004 hamnade Ellenbogen Förmedling i ekonomiska svårigheter och under hösten tog 51-åringen in depositioner på över 100000 kronor från bostadssökanden som inte ens fick någon bostad.
I december köptes han ut från sin lokal på Tegelgårdsgatan för 175000 kronor och några dagar senare åkte han med sin sambo till Polen. När de kom tillbaka i april 2005 var pengarna slut.
I mars i år dömdes 51-åringen till ett års fängelse och fem års näringsförbud för grov förskingring, oredlighet mot borgenär och bokföringsbrott. Han överklagade till hovrätten som höll förhandling på onsdagen.
51-åringen visade papper på att han och sambon bildat ett bolag i Polen med avsikt att sälja nyckelfärdiga hus i Sverige och Danmark och hävdade att de 170000 kronorna hade använts till att få igång affärerna. Om affärsidén hade hållit och verksamheten hade givit överskott skulle överskottet användas till att reglera skulderna med de bostadssökande, påstod 51-åringen.
Men affärsidén höll inte och 51-åringen och hans sambo kom tillbaka till Sverige utblottade. 51-åringen vädjade till hovrätten att häva näringsförbudet eftersom han vill fortsätta att pröva idén att sälja nyckelfärdiga hus och göra rätt för sig mot de bostadssökande.
Åklagaren var inte övertygad om 51-åringens avsikter och menade att han klart har visat att 51-åringen haft oordning i sin bokföring, att han har tagit ut depositioner utan avsikt att betala tillbaka dem och att han lurat sina fordringsägare genom att föra ut pengar ur landet i stället för att betala fordringsägarna.
Han ifrågasatte också om ett eventuellt överskott från husförsäljningen skulle gå till Ellenbogen Förmedlings fordringsägare eftersom det saknas affärsmässig koppling mellan de båda företagen.
Åklagaren menade att 51-åringens brott mot de bostadssökande är extra allvarligt eftersom det har drabbat människor som står utanför bostadsmarknaden. Han sade också, med anspelning på de tårar som både 51-åringen och hans sambo fällde under rättegången:
– Det är inte er det är synd om, det är alla som blev lurade av Ellenbogen Förmedling på allt de ägde och hade.
Gå till toppen