Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JK öppnar för styckmordsprocess

Justitiekanslern kan tänka sig att häva preskriptionen som stoppar en prövning av skadestånd till de två läkare som anklagades för att ha styckmördat Catrine da Costa 1984, skriver tidningen Riksdag & Departement.

Stockholm. De båda läkarna begärde 35 miljoner kronor i skadestånd från staten i en stämning i våras.

- Vi har än så länge åberopat preskription, vilket betyder att processen i så fall blir mycket begränsad. Men jag kan nu tänka mig att staten bör ge dem chansen att få hela materialet prövat i rättegången, säger JK Göran Lambertz.


TT: Varför?
- Därför att det är så mycket tveksamheter och utbrett tvivel kring den bedömning som en gång gjordes om deras skuld. Det är rimligt att de får lägga fram sitt material.


Tingsrätten slog i en dom 1988 fast att de båda läkarna hade gjort sig skyldiga till brott mot griftefrid då de styckat Catrine da Costas kropp. De fälldes dock aldrig för mord, grov misshandel och grovt vållande till annans död - och griftefridsbrottet var preskriberat när saken prövades.


Följden av domen blev att läkarnas legitimationer drogs in 1991.

- Jag tror inte att de kan vinna rättegången om skadestånd. Det kan bli onödigt, men de får i alla fall chansen, säger Lambertz.


Det är relativt ovanligt att staten bortser från preskriptionstider. Det sker någon gång per år, enligt Lambertz.


Som villkor för att dra tillbaka preskriptionsinvändningen framför Lambertz att de båda läkarna byter ut sitt ombud eller stärker sin förmåga att föra talan med ytterligare ett ombud.
Gå till toppen