Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Harry Järund: Löste de svåra problemen i Tetra Pak

”Han kom till min fars förpackningsföretag AB Åkerlund & Rausing som tidsstudieman. Han gjorde en väsentlig insats där för att öka produktiviteten.” Så skriver Hans Rausing om Harry Järund, som avlidit 94 år gammal.

Harry Järund lade själva den tekniska basen till utvecklingen av Tetra Pak. Han kom till min fars förpackningsföretag AB Åkerlund & Rausing som tidsstudieman. Han gjorde en väsentlig insats där för att öka produktiviteten.
I mitten av 1940-talet hade Eric Wallenberg uppfunnit tetraedern som mjölkförpackning. Två olika förpackningsmaskiner för Tetra Pak föreslogs innan Järund fick uppdraget att ta fram en. Å&R:s utvecklingschef Nils Andersson gav ett förslag, och en tysk flykting, dr Kunckel, ett annat. De var inte dåliga, men när Järund föreslog sin lösning, kedjemaskinen, blev alla totalt övertygade. Modellen står ännu i dag i Tetra Paks ankomsthall.
Arbetet sattes igång. Det var ett sisyfosarbete. Det gällde inte bara att konstruera en maskin. Det gällde att i ett samordnat teamwork med pappersavdelningen, service och försäljningen få fram fyllmaskinen, bas- eller råpappret, plasten, beläggningsmaskinen, en vettig tryckning, och ytbehandlingen på utsidan. Det gällde att få fram ett ytteremballage, och en packare för dessa sexkantiga plåtkorgar – där förpackningarna låg som atomerna i en diamant.
Det var ett sisyfosarbete, som blev ännu svårare, när det visade sig nödvändigt att utveckla aseptiken, tekniken att göra miljoner förpackningar utan en enda bakterie.
Kraven var mycket klara och tekniskt mycket besvärliga. Det slutade med att Järund avgick från Tetra Pak och med vår finansiella hjälp satte han upp fabrikationen av remsor i Fjällbacka i ett eget bolag. Efter många år med goda vinster såldes bolaget till Tetra Pak för ett pris som gav Järund en kapitalavkastning på hundratals miljoner kronor.
Harry Järund löste de svåra problemen i Tetra Pak inte minst genom sin förmåga att samarbeta både med kunder och med alla oss andra i bolaget. Där hjälpte naturligtvis också den stora prestige han skaffade sig genom att helt enkelt lyckas.
Han sysslade inte bara med teknik. Han var till exempel en fiskare, på västkusten. Jag minns speciellt en dag då jag fiskade makrill med honom och motorn stannade medan vi drev mot ett grunds bränningar. Men han fick igång den på något sätt.
Harry Järund var en äkta vän, en stor begåvning och en stor personlighet.
Hans Rausing
Gå till toppen