Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Min bäste vän (3)

Utan skådespelarna Daniel Auteuil och Dany Boon skulle ”Min bäste vän” inte höja sig över den sentimentala melodramen och medelmåttiga mainstreamförströelsen, tycker Jan Aghed.

Film: Min bäste vän
Genre: Drama/komedi
Land: Frankrike
År: 2006
Regi: Patrice Leconte
Skådespelare: Daniel Auteuil, Dany Boon, Julie Gayet
Längd: 1:34
Betyg: 3


Den ene huvudpersonen, François (Daniel Auteuil), en respekterad men kylig och arrogant parisisk antikhandlare, blir så indignerad och störd när skeptiska kolleger ifrågasätter hans förmåga till genuin vänskap att han accepterar ett absurt vad. Inom tio dar är han tvungen att visa upp en verkligt nära vän.
Full av tillförsikt återser han en gammal skolkamrat, bara för att bli avsnäst med beskedet att hela klassen hatat honom som pesten. Utsikterna att vinna vadet ter sig hopplösa, tills han i sin desperation möter Bruno (Dany Boon), en snäll, sympatisk taxichaufför som otvunget konverserar alla som sätter sig i bilen och godtroget låter sig utnyttjas för en lika demonstrativ som beräknande och falsk uppvisning i ”sann” vänskap. Resten av filmen är en lektion i konventionell moralism, där hjälten måste straffas, ödmjuka sig och inse att äkta vänner inte kan köpas för pengar, innan det är dags för en länge förutsägbar och rutinmässigt hjärtevärmande slutkläm.
Daniel Auteuil och Dany Boon klarar sig bra i sammanhanget, den förre därför att han är Auteuil, som alltid är sevärd oavsett inramning, och den andre därför att han är en utmärkt skådespelare i det tragikomiska facket. Utan dem skulle ”Min bäste vän” inte höja sig över den sentimentala melodramen och medelmåttiga mainstreamförströelsen. Leconte är betydligt bättre då han filmar teman med mörka och reflekterande sidor, som i ”Hårfrisörskans make”, ”Den fula gubben” och ”Flickan på bron”.
Gå till toppen