Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pionjär bakom Lunds första dator

Professor emeritus Carl-Erik Fröberg, Lund, 89 år, har avlidit. Carl-Erik Fröberg var en drivande kraft bakom en av de första datorerna i Sverige, Smil (siffermaskinen i Lund), som stod färdig 1956.

I slutet av 1940-talet skickades Carl-Erik Fröberg som en av fem stipendiater till USA för att studera det senaste inom datorutvecklingen. Tillbaka i Sverige kom de fem unga forskarna att spela en central roll för datorutvecklingen i Sverige.
Carl-Erik Fröberg organiserade och ledde arbetet med att konstruera den första datorn i Lund som togs i drift i augusti 1956. Smil var tio meter lång och fick stor betydelse både inom universitetet och för flera industrier i södra Sverige.
Carl-Erik Fröberg skrev i Sydsvenskan på 1950-talet att ”det är självfallet vansinnigt att skåda in i framtiden, men man har ett bestämt intryck av att de databehandlande maskinerna kommer att övertaga en väsentlig del av rutinarbetet.”
Smil var i bruk fram till 1970 och delar av datormaskinen finns i dag på Teknik- och Sjöfartsmuseet i Malmö.
Carl-Erik Fröberg föddes i Slätthög i Småland 1918 och tog studenten 1936 i Växjö. Därefter studerade han kemi, fysik och matematik vid Lunds universitet och blev docent 1948 i mekanik och matematisk fysik och året därpå disputerade han. 1965 utsågs han till professor vid Lunds universitet i det nya ämnet numerisk analys, en tjänst han hade fram till 1984.
Han skrev ett flertal läroböcker inom datautbildning, bland annat Lärobok i numerisk analys (1962) och Lärobok i Algol (1964). Han var 1961 med om att starta den matematiska tidskriften BIT som han var huvudredaktör för i nästan 30 år. Han syntes också i flera populärvetenskapliga sammanhang och medverkade i tv-programmet ”Fråga Lund” under 1970- och 80-talen.
1967 blev han inspektor vid Helsingkrona nation, en post han hade fram till 1983.
Carl-Erik Fröberg var mycket aktiv i debatten om kärnkraft och var medlem i föreningen Miljövänner för kärnkraft. Han var också intresserad av botanik och musik.
Hans närmaste är livskamraten Ingrid, barnen Hans-Erik, Bengt och Lars med familjer samt syskon.
Gå till toppen