Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pionjär bakom Lunds första dator

Professor emeritus Carl-Erik Fröberg, Lund, 89 år, har avlidit. Carl-Erik Fröberg var en drivande kraft bakom en av de första datorerna i Sverige, Smil (siffermaskinen i Lund), som stod färdig 1956.

I slutet av 1940-talet skickades Carl-Erik Fröberg som en av fem stipendiater till USA för att studera det senaste inom datorutvecklingen. Tillbaka i Sverige kom de fem unga forskarna att spela en central roll för datorutvecklingen i Sverige.
Carl-Erik Fröberg organiserade och ledde arbetet med att konstruera den första datorn i Lund som togs i drift i augusti 1956. Smil var tio meter lång och fick stor betydelse både inom universitetet och för flera industrier i södra Sverige.
Carl-Erik Fröberg skrev i Sydsvenskan på 1950-talet att ”det är självfallet vansinnigt att skåda in i framtiden, men man har ett bestämt intryck av att de databehandlande maskinerna kommer att övertaga en väsentlig del av rutinarbetet.”
Smil var i bruk fram till 1970 och delar av datormaskinen finns i dag på Teknik- och Sjöfartsmuseet i Malmö.
Carl-Erik Fröberg föddes i Slätthög i Småland 1918 och tog studenten 1936 i Växjö. Därefter studerade han kemi, fysik och matematik vid Lunds universitet och blev docent 1948 i mekanik och matematisk fysik och året därpå disputerade han. 1965 utsågs han till professor vid Lunds universitet i det nya ämnet numerisk analys, en tjänst han hade fram till 1984.
Han skrev ett flertal läroböcker inom datautbildning, bland annat Lärobok i numerisk analys (1962) och Lärobok i Algol (1964). Han var 1961 med om att starta den matematiska tidskriften BIT som han var huvudredaktör för i nästan 30 år. Han syntes också i flera populärvetenskapliga sammanhang och medverkade i tv-programmet ”Fråga Lund” under 1970- och 80-talen.
1967 blev han inspektor vid Helsingkrona nation, en post han hade fram till 1983.
Carl-Erik Fröberg var mycket aktiv i debatten om kärnkraft och var medlem i föreningen Miljövänner för kärnkraft. Han var också intresserad av botanik och musik.
Hans närmaste är livskamraten Ingrid, barnen Hans-Erik, Bengt och Lars med familjer samt syskon.
Gå till toppen