Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista analoga tv-nätet släckt

Analog tv är nu historia i Sverige. 17.35 på måndagen var arbetet med omläggningen klar.

Kvart i tio på måndagsmorgonen släckte kulturminister Lena Adelsohn först SVT 2, därefter släcktes TV 4 av den egna vd:n jan Scherman och sist då SVT 1 av programdirektören Annie Wegelius.
– Det är förstås ett historiskt ögonblick när Skåne i dag som sista del av Sverige går över till digitala tv-sändningar, sade kulturministern minuterna innan hon tryckte på knappen som släckte ned de sista analoga utsändningarna. För de skånska tv-tittarna betyder omläggningen att det blir svart i rutan från klockan 09.45 och några timmar framåt.
Det här händer i dag:
Kl 09.45 släcks de gamla analoga tv-sändningarna i marknätet i Skåne och Blekinge. Även de digitala sändningarna stoppas för att få nya frekvenser. Det arbetet beräknas ta flera timmar, som längst kan det vara sändningsuppehåll till klockan 18.00.
Även många tv-tittare med kabel-tv (de som inte har egen antenn) drabbas eftersom en majoritet av kabel-tv-bolagen tar sina sändningar av SVT:s och TV4:s kanaler från marknätet. (I till exempel Comhems nät försvinner SVT1, SVT2 och TV4 för den som inte har digitalbox medan SVT2 och TV4 försvinner för den som har digitalbox.)
Som kabel-tv-tittare behöver man dock inte göra någon inställning av box eller tv-apparat, när sändningarna väl kommer igång under dagen ska allt fungera som vanligt.
Den som har skaffat sig en box för de digitala marksändningarna (alltså inte kabel-tv- eller satellitmottagning) måste göra en ominstallation av sin box när sändningarna kommer igång igen, enklast är att vänta till efter kl 18.00. Hur man gör en ominstallation framgår troligen av boxens bruksanvisning.
SVT1 finns kvar i det analoga nätet i ytterligare två veckor i Skåne och Blekinge. Enda undantaget är Hörbysändaren som inte fortsätter sända SVT1.
Gå till toppen