Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungen: Sätt igång och jobba!

Svenska företag går samman i ett prestigeprojekt intill Champs-Elysées i Paris. Kungen invigde under onsdagen Handelskammarens nya, blågula affärscentrum.

Kungen tillsammans med Gita Paterson-Carlén vid invigningen av Handelskammarens nya affärscentrum i Paris.Bild: Foto: Nikolai Jakobsen
PARIS. – Nu kan ni sätta igång och jobba!, ropar kung Carl Gustav. Han har just knutit ihop (istället för att klippa) ett blågult band med ett franskt band i tre färger. Utanför glittrar det upplysta Eiffeltornet ikapp med månen, väl synliga från den stora takterrassen. Champs-Elysées ligger lite längre nedför gatan, mitt i Paris.
Lokalernas stora, vita ytor med orangea soffgrupper och mingelhörnor skall bli ett skyltfönster för svensk livsstil och företagande är det tänkt. Här finns ett par kontosrum, större och mindre salar och en imponerande takterass. Inredningsarkitekt är utlandskåningen, Carl Fredrik Svenstedt.
Den svenska handelskammarens nya lokaler i Paris skall fungera som sluss åt svenska företag. Både åt de som vill in liksom åt dem som redan finns på plats:
– Här kommer vi att kunna ta emot våra kunder och ordna möten, säger Stéphane Ronteix, Alfa Lavals Frankrikechef. Alfa Lavals franska lokaler ligger långt utanför Paris. Om ett drygt år skall de flytta till Lyon, ännu längre bort från prestigeavenyn Champs-Elysées. Att ha tillgång till en synligare plattform för svenskt företagande tycker han är viktigt:
– Fransmännen vet inte om att det finns så många svenska företag i Frankrike, säger Stéphane Ronteix.
Sverige har blivit världens fjärde, utländska investerare i Frankrike, bakom jättar som USA, Tyskland och Storbritannien. Idag finns det runt 750 svenska företag som på olika vis arbetar mot Frankrike. Affärscentret skall fungera som en plattform för de företagen, är det tänkt. Vare sig det gäller en produktpresentation eller att rätt och slätt hyra ett kontor eller en brevlåda.
När Sydsvenskan frågar kungen hur viktigt det är med kunglig glans för att sälja AB Sverige brister han ut i skratt:
– Visst är det viktigt. Vi har ju inte haft någon möjlighet till en sådan här mötesplats. Framför allt för små entreprenörer som försöker bryta ny mark är det ju skönt att veta att det finns en sådan här mötesplats, sa kungen.
Gå till toppen