Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Obehagligast på bio just nu

För två år sen gjorde bosnisk polis en razzia mot en lägenhet i Sarajevo och grep Mirsad från Kungälv och Cesur från danska Bröndby för ett planerat terroristattentat.

Film: Det svider i hjärtat
Genre: Dokumentär
Land: Sverige
År: 2007
Regi: Oscar Hedin
Längd: 1:15
Betyg: 3
Före detta skinnskallen Ralf Lennart från Hammarkullen utanför Göteborg har konverterat till islam och till sympatier för den jihadrörelse vars medlemmar söker martyrskap i terrorism och självmordsbombningar. 2006 dog en göteborgsk Muhammed i Somalia. Flera år tidigare mötte Michael Glinka alias Abu Musab från Stockholm och Hassan Zaaroura från västgötska Kvänum samma öde i Bosnien respektive Tjetjenien.
I Oscar Hedins remarkabla dokumentär åker Lennart ner till Sarajevo och hälsar på kompisen Mirsad i fängelset. Med den förre som en sorts guide och språkrör i svenska muslimers och jihadsympatisörers miljöer söker filmen besvara frågan vad som förmår unga skandinaviska män att vilja offra livet för en religion.
Längre än till trasiga uppväxtförhållanden och känslor av socialt utanförskap kommer knappast Hedin. Inte desto mindre är ”Det svider i hjärtat”, som krävt tre års arbete, ett värdefullt bidrag till belysningen av radikala muslimska ”renlärigas” tankevärld.
Hedins metod är saklig iakttagelse och avlyssning; den förminskar inte människorna framför kameran och förfaller aldrig – exempelvis i kontrast mot Michael Moores dokumentärer – till polemiskt effektsökeri. Ett centralt avsnitt där en svensk muslimsk predikant undervisar en stor kyrklig barngrupp om de hundra lyxnivåerna i martyrernas himmel känns likafullt som den obehagligaste scen man kan se på bio för närvarande.
Gå till toppen