Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Man misstänks ha lurat 91-årig farmor

En 91-årig dement farmor misstänks har blivit lurad på nästan en kvarts miljon kronor av sitt barnbarn. Barnbarnet har inte dåligt samvete och menar farmodern lånat ut pengarna.

MALMÖ. – Hon låter ju medveten när man pratar med henne, har barnbarnet sagt till polisen.
Nu ställs han inför rätta.
Det var vid ett läkarbesök hösten 2004 som det framkom att den 91-åriga kvinnan var dement. Två av kvinnans barnbarn, en sondotter och en sonson som är halvsyskon, tilldelades då varsin fullmakt för att kunna sköta 91-åringens ekonomi.
Men i februari 2005 upptäckte sondottern, via kontoutdrag, att flera uttag hade gjorts på farmoderns bankkonto. Uttagen började redan i november 2003, alltså drygt ett halvår innan kvinnan diagnostiserats med demens. Flera av uttagen handlade om större summor, kulmen nåddes i december 2004 då någon tagit ut 100000 kronor.
Tillsammans med sin farmor begav sig den chockade kvinnan till banken och spärrade kontot och drog in sonsonens fullmakt. Då hade över 200 000 kronor försvunnit från den 91-åriga kvinnans konto.
Misstankarna riktades direkt mot den 32-årige halvbrodern och sonsonen. Alla kontoutdrag hade nämligen skickats hem till honom.
Och den 32-årige mannen erkände utan omsvep att pengarna hade hamnat i hans ficka.
–Jag bad henne att få låna pengar, har han sagt i polisförhör, med tillägget att det finns papper på allt.
När polisen började fråga om lånebrev blev 32-åringen först tyst. Efter en stund svarade han att han fick ett dagen innan han blev kallad till förhör.
–Varför har du inte fått det innan, utan först när min kallelse kommer? undrade polisens utredare.
– För att jag inte tänkt på det, för hon har accepterat, svarade 32-åringen.
– Men nu när det börjar bränna till och du blir kallad till polisen då plötsligt har du skaffat papper, fortsatte utredaren.
– Ja, för mitt eget försvar, för det har aldrig varit problem mellan henne och mig, aldrig, försvarade 32-åringen sig.
Nu åtalas barnbarnet för trolöshet mot huvudman alternativt ocker. För pengarna misstänks 32-åringen bland annat betalat tandläkarräkningar, garageplats och fordonskatt.
När polisen frågade hur 32-åringen hade tänkt betala tillbaka ”lånet” svarade han:
– Jag får, jag ska hitta ett jobb, det vet jag om.

Ocker

Ocker betyder att någon utnyttjat någon annans nödsituation eller oförstånd för att få till stånd oskäliga ekonomiska avtal.
Gå till toppen