Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Systematiskt uppsåt enligt domen

Utåt skulle det vara två olika företag – ett svenskt och ett utländskt. I verkligheten var det ingenting annat än ett försök att stoppa miljontals kronor i egen ficka.

MALMÖ. Ellenbogen Kapitals ägare, Jonas och Mikael Ekeblom, döms därför även i hovrätten för grova ekobrott.
Hovrätten fastställer tingsrättens tidigare dom på två års fängelse och fem års näringsförbud.
– Jonas Ekeblom är naturligtvis besviken, säger hans försvarsadvokat Leif Ljungholm.
Ljungholm vill inte kommentera domen i sig, men konstaterar att den är ”välskriven” och att det knappast finns någon möjlighet att gå vidare till Högsta domstolen.
Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att svågrarna Ekebloms uppsåt har varit så systematiskt och vilseledande att både bokföringsbrott och skattebrott måste anses som grova.
Den officiella affärsidén bakom Ellenbogen Kapital, som Jonas och Mikael Ekeblom startade år 2000, var att hjälpa små företag som Combex, Mercan och Quibus att få in pengar från riskvilliga privatpersoner.
Samtidigt fixade svågrarna stora aktieposter till sig själva, aktier som de sedan kunde sälja vidare till nätet av kunder. Aktier som ena veckan köptes för två kronor styck såldes nästa vecka vidare för sju eller tio kronor styck till Ellenbogens kunder. Miljonvinsterna fifflade de undan via företaget NM Management i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Enligt tingsrätt undanhöll de 1,8 miljoner kronor i skatter och avgifter.
Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom har hävdat att åklagare, skatteverk och tingsrätt inte förstått någonting, utan blandat ihop två helt fristående företag och fått allt att se skumt ut.
Mikael Ekebloms försvarare, kändisadvokaten Per E Samuelson, gick i hovrätten ännu längre:
– Åklagare och tingrätt har gjort en grovt felaktig rättslig prövning, dundrade Samuelson.
Inte alls, anser hovrätten, som steg för steg avfärdar alla invändningar mot tingsrättens dom:
** De tilltalades egna uppgifter har hela tiden varit fyllda med oklarheter, vagheter och motstridande uppgifter.
** Tre vittnen, två höga chefer i Ellenbogen och affärskontakten Mikael Elmér, beskrivs som mindre tillförlitliga.
** Flera avtal, som skulle bevisa att en mängd aktieaffärer skett via bolaget på Brittiska Jungfruöarna, är mycket tvivelaktiga.
** En viss Niklas Månsson, utåt det utländska bolagets representant, var ingenting annat än en påhittad person. Att alla falska underskrifter beordrats av en direktör på Jungfruöarna, som Jonas Ekeblom påstått, är så osannolikt att det inte går att ta på allvar. I verkligheten skedde alla affärer av Ellenbogens säljare, från Ellenbogens lokaler och med Ellenbogens adress. Allt övervakat av Jonas och Mikael Ekeblom.
** Och, tillägger hovrätten, det ”framstår som tveksamt” att Ellenbogens kunder varit beredda att köpa aktier hos ett för dem okänt bolag på Brittiska Jungfruöarna.
För Mikael Ekeblom blir hovrättens dom extra kännbar. Han får nu själv betala kostnaden för kändisadvokaten Per E Samuelson, som han valt i missnöje mot sin tidigare offentliga försvarsadvokat.
För Jonas Ekeblom är det den fjärde tyngre domen. Tidigare fängelsedomar har gällt grov stöld, rån och häleri av bland annat en stor klädkollektion, en Porsche och en racerbåt.
Gå till toppen