Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två års fängelse för Ellenbogen Kapitals ägare

Fängelsedomen och näringsförbudet står fast för Ellenbogen Kapitals ägare, svågrarna Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom. Det hjälpte inte att överklaga tingsrättens dom och anlita stjärnadvokaten Per E Samuelsson.

Ellenbogen Kapitals ägare, svågrarna Mikael och Jonas Ekeblom (med ryggarna mot kameran), tillsammans med Mikael Ekeboms försvarsadvokat Per E Samuelsson. Foto: Johan Wessman
Klockan elva på torsdagen meddelade hovrätten i Malmö att de fastställer tingsrättens fängelsedom mot svågrarna Ekeblom. I november 2006 dömde Malmö tingsrätt svågrarna Ekeblom till två års fängelse och fem års näringsförbud för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
De dömdes för att ha undanhållit 1,8 miljoner kronor i skatter och avgifter genom skentransaktioner via bolaget NM Management & Event Consulting på Brittiska jungfruöarna.
För Mikael Ekeblom blir hovrättens dom extra kännbar eftersom han tackat nej till sin tidigare offentliga försvarsadvokat. Istället har han på egen hand anlitat kändisadvokaten Per E Samuelsson. Enligt hovrättens dom får Mikael Ekeblom själv betala advokatkostnaden.
Av domslutet framgår att hovrätten inte trodde på svågrarna Ekebloms och affärsmannen Mikael Elmérs uppgifter om att ett NM-bolaget ägdes av Elmér.
Skentransaktionerna upptäcktes 2004 när skattemyndigheten fick ett tips om att Malmöföretaget Ellenbogen Kapital och dess ägare, svågrarna Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom, undanhöll miljontals kronor i skatt.
En skatterazzia visade att miljonvinster från en rad aktieaffärer som gjordes av Ellenbogen Kapitals personal slussades till NM-bolaget på Brittiska Jungfruöarna. Eller rättare sagt slussades vinsterna till ett bankkonto på Skånes Provinsbank i Malmö som formellt tillhörde NM-bolaget. De obeskattade aktievinsterna lämnade aldrig Sverige.
Vinsterna kom från aktieaffärer i bolagen Combex, Quibus och Mercan. Aktierna köptes billigt för att inom någon vecka säljas vidare för dubbla priset till inte ont anande småsparare.
I polisförhören medgav svågrarna Ekeblom att de ägde bolaget NM Management & Event Consulting på Brittiska jungfruöarna. Ett bolag som startats av Jonas Ekebloms kusin.
Senare har de förnekat ägandet och hävdat nu att bolaget ägdes av affärsmannen Mikael Elmér som sedan han försattes i personlig konkurs 2004 är bosatt i Schweiz.
Enligt domen har svågrarna sammanlagt fuskat bort 1,8 miljoner kronor i obetalda skatter och arbetsgivareavgifter. Under rättegångarna har det framgått att personalen blandat affärerna i Ellenbogen Kapital och NM-bolaget i samma veckorapporter och ofta använt Ellenbogen Kapitals brevpapper även för NM-bolagets affärer. Via bulvaner har pengar tagits ut från NM-bolagets bankkonto i Skånes Provinsbank för att i kontant form lämnats vidare till Jonas Ekeblom.
Ekobrottsåklagaren Per Hansson menade att NM-bolaget aldrig haft något kontor eller personal utan endast lånat ut sitt bankkonto för att hjälpa Ellenbogen Kapital att undvika skatt.
Svågrarna Ekebloms försvarsadvokater hävdade att de aldrig ägt NM-bolaget och att de pengar som åklagaren nämner aldrig varit deras utan varit lån och delvis lämnats vidare till den påstådda ägaren Mikael Elmér.
Mikeal Elmér vittnade i hovrätten om att han som ägare personligen tagit med sig miljonbelopp i kontanter när han rest från Malmö till USA.
Det trodde inte hovrätten på.
Gå till toppen