Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

RPS vill stoppa alkotester i hamnar

Alkotestprojektet i Ystads hamn har på fem månader lett till att 127 förare lämnats över till polisen för att de varit för berusade. Men Rikspolisstyrelsen vill stoppa testerna, eftersom de utförs av ett vaktbolag.

Ystad. - De strider mot regler som gäller för sådana här företag, man får inte utföra sådan verksamhet, säger Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsen till Sveriges Radio.


Vaktbolaget utför testerna på de förare som rullar i land sina bilar från färjorna. Uppdraget kommer från det kommunala hamnbolaget i Ystad. Eftersom testet är frivilligt för resenärerna anser bolaget inte att det strider mot reglerna. Men Lars Sjöberg hävdar att resenärerna kanske inte uppfattar att testet är frivilligt, eftersom det genomförs av uniformerad personal.


Frågan kommer nu att prövas av länsstyrelsen, som i sin tur ska inhämta ett remissvar från Rikspolisstyrelsen.


Idén väcktes efter en olycka utanför Svedala för tre år sedan, då en kraftigt berusad lastbilschaufför körde över på fel sida av vägbanan och dödade flera personer.


Hittills har ungefär 20 000 resenärer testats av väktarna i Ystad.

Förra veckan startades ett liknande projekt i Stockholms hamnar, rapporterar Sveriges Radio Malmö och Sveriges Radios Ekoredaktion.
Gå till toppen