Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fisktorget blev råttorg

Södra Fisktorget i Malmö är drabbat av gnagare. Problemet med råttorna har blivit så allvarligt att kommunen beslutat att torget måste spärras av och saneras.

– Det har blivit ett fäste för dem där, säger miljöinspektör Bertil Hansson.
Kommunens miljöförvaltning har en internetsida där allmänheten kan skicka in var de sett råttor i staden. Senaste tiden har det kommit in ett femtontal klagomål från området kring Södra Fisktorget strax intill Möllevångstorget. Butikspersonal, boende och kommunpersonal har sett råttor både dag- och kvällstid.
– Råttorna är helt oskygga, säger Bertil Hansson.
– Jag har kollegor som uppmärksammat det när de skulle ta ut pengar och då sprang det ett par råttor mellan benen.
Problemet med gnagarna är känt sedan tidigare och därför har Anticimex satt in råttlådor i området. Men lådorna har inte hjälpt. Nu när situationen blivit så akut måste kommunen ta till med starkare medel. På måndag kommer området att spärras av med staket och därefter saneras.
– För att bepudra de här hålen med speciellt starkt råttgift så måste de inhägnas för att det inte ska vara tillgängligt för allmänheten eller hundar, säger Bertil Hansson
Men pudret tar inte bort hela problemet.
– De är överlevare och listiga, precis som vi, så de hittar andra platser. En del tar man kål på, men långt ifrån alla.
Det ligger flera faktorer bakom varför just Södra Fisktorget drabbats hårt av råttor, enligt Bertil Hansson.
– De har tillgång till mat och föda. Råttorna lever av oss och vårt överflöd. De är listiga nog till att alltid vara på jakt för att tillgodose sina behov.
Hur mycket beror det på att det byggs så mycket i Malmö?
--Det gör det i viss mån, men hur mycket kan man inte se. Det är när VA-verket bygger ut sina ledningar eller förbättrar dem. Det är ju råttornas kommunikationsvägar.
Samtidigt vill kommunens råttexpert mildra folks eventuella råtthat genom att passa på att tipsa om den nya biofilmen Råttatouille.
--För att sätta sig in i råttornas värld kan jag rekommendera den filmen. Man kanske får en annan syn på råttan och det är nog det vi behöver nu.
Gå till toppen