Världen

Polisen kan inte övervaka internet

Svensk polis vill inte ta på sig att söka efter förvarningar på Internet om skolmassakrer och annat grovt ungdomsvåld.
– Vi kan omöjligt famla runt på nätet efter sådana här filmsnuttar. Vad som behövs är initierade tips, säger Stefan Kronqvist, chef för Rikskriminalens internetspanare.
Efter onsdagens massmord i finska Tusby ställer sig många frågande till att polisen i förväg inte lyckades upptäcka den film som 200 000 besökare på Youtube upptäckt.
Även vid liknande våldsdåd i USA och Kanada har förövarna förvarnat om förestående massakrer genom videosnuttar på Internet.
Svensk polis har under senare år satsat stora personella resurser på att spana efter brottslingar på Internet. Likväl beskriver polisens nätspanare det som övermäktigt att scanna efter förestående grova våldshandlingar på Youtube och andra ungdomssajter.
Svensk polis har numera en hel kader av internetspanare, som inriktar sig på specifika typer av brott: barnpornografi, narkotikabrott, människohandel, spioneri och terrorism.
Rikskriminalen, Säpo , Tullkriminalen och flera länspolismyndigheter står bakom nätspaningen. Men även lokala polisdistrikt som Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm. Dessutom bedrivs det en gränsöverskridande nätspaning i samarbete med andra länder.
Enligt Stefan Kronqvist på Rikskriminalen är tips från allmänheten polisens bästa chans att hitta förvarningar om grova ungdomsbrott.
– Vi kan agera om vi får tips från en privatperson om att någon de känner lagt ut en filmsnutt om ett förestående brott. Men att dammsuga av Internet är omöjligt. Utbudet är allt för stort.
Gå till toppen