Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mangamästare minglade på mässa

Japanska Misako Rocks hamnade förvånad mitt i Malmös snöhageloväder under sitt första Sverigebesök. Hon hade flugit hit enkom för seriemässan på Inkonst.

MALMÖ. – Hoppas unga tjejer kommer och visar vad de tecknat. Jag är verkligen nyfiken, säger Misako Rocks, som blivit utgiven av Disneys bokförlag Hyperion.
30-åriga Misako Rocks signerade sina alster och pratade med mässbesökarna igår vid ett av dussintalet bok-, film- och prylbord på Inkonst.
– Hon är spännande. Om två- tre år kommer hon att tillhöra de väldigt kända i USA, spår Fredrik Strömberg, Seriefrämjandets ordförande.
Misako Rocks hade svårt att överleva som dockteaterspelare och sadlade om till serietecknare. Hon har bott i USA i tio år och är precis nyinflyttad New York-bo.
Vad säger du om att manga inspirerar många svenskar att lära sig japanska?
– Wow. Äntligen blir Japan ett internationellt land. Jag hoppas bara inte att de ger upp, japanska är verkligen svårt, säger Misako Rocks, som är född i Tokyo.
Sålde kaffe och kakor i baren gjorde Tina Persson iklädd klänning med lång, upprättstående svans.
– Jag brukar se ut så här. Det enda som är svårt är att sitta på bussen.
Tecknar du manga?
– Hai, jag går andra ring på Bild och form på Frans Suell. En seriemässa spelar stor roll, så man kan träffa andra. Den borde hållas oftare, säger hon.
”Chibi Vampire” stod det på seriealbumet som svartklädda Emelie Schultz letat fram hos Seriebubblan, en av de största försäljarna av manga i Sverige.
– Jag är galen i Japan och det här är så annorlunda berättelser. De ger mig mer än de svenska. De har ett annat djup och tar upp andra situationer. Jag tycker inte om perfekta hjältar. I manga har de alltid svagheter.
Serieskolan på Kvarnby folkhögskola hade ett eget bord, där eleverna sålde sina egna serier.
– Det är jättekul. Det är första gången jag är på något sådant här, sa Robin Ragnarsson från Småland, som började på Serieskolan nu i höst.
Natalia Batista, ordförande i Mangakai Lund, har kommit längre. Hennes serier publiceras bland annat i tidningen Okey.

Hon är en av fem medlemmar i Nosebleed studio, som samarbetar om olika projekt.
– En jobbar på Jula, en annan är byggnadsarbetare. Jag studerar. Drömmen är att leva på serieskapandet. Vi har sett att det är möjligt och hoppas bli del av den lilla klick som kan försörja sig på det, säger hon.
Seriemässan fortsätter under söndagen 11–18 med fler föreläsningar, debatter, workshops och filmvisning.
Mässan ingår i biennalen ”I seriernas värld” med temat ”Öst möter väst”, som pågår till och med den 25 november.
Gå till toppen