Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sex fällor när du köper lägenhet

När du köper bostadsrätt gör du kanske ditt livs största investering. Men det finns många fällor i bostadsrättsdjungeln. Sydsvenskan guidar förbi svårigheterna. Sex fällor du ska undvika när du köper lägenhet.

Bild: Foto: Ove Jonsson

Fälla 1: Oförberedd när det gäller

Funderar du på att skaffa bostadsrätt? Gå till banken och skaffa lånelöfte med en gång, redan i samband med de fö rsta besöken på Hemnet. – Det är onödigt att börja titta på lägenheter som är för dyra, säger Karsten Johansen, vd för Svensk Fastighetsförmedling i nordvä stra Skåne.
När det väl börjar hetta till kan det gå rasande fort från visning till avslut, och då finns inget utrymme för den där banktiden nästa måndag. Drömlägenheten kan vara såld för länge sedan. Just eftersom en affär kan gå så fort gäller det att vara föreberedd till tänderna INNAN en budgivning sätter igång.
Gör: Gå igenom din ekonomi. Vad har du råd med? Klarar du höjda räntor? Skaffa lånelöfte.
Läs mer: Gå in på www.konsumentbankbyran.se och ladda ner faktabladet Boendefinansiering .

Fälla 2: Visning: Lurad av en snygg fondtapet

Att gå på många visningar är bra. Då får man en uppfattning både om prisläget och om vad man egentligen vill ha. Lita på första intrycket. Men låt dig inte luras av en ny flott spis och ett fräscht kylskåp. Det kan vara hur snyggt som helst, men är i sammanhanget ganska oviktigt. Fokusera istället på det som inte går att ändra. Planlösningen, läget och utsikten är hugget i sten. Låt dig däremot inte avskräckas av att vardagsrummet är målat i en skrikig brandgul nyans.
Kolla upp: Är mäklaren registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden? Gå in på www.fastighetsmaklarnamnden.se och kolla.

Fälla 3: Budgivning: Du får inte lägenheten

Budgivningen leder ofta till ilska. En del anser att de blivit lovade av mäklaren att få köpa bostadsrätten, och sedan fått beskedet att den sålts till någon annan. Det finns inga bestämda regler i lagen för hur en budgivning ska gå till. Innan köpeavtalet har undertecknats av både säljare och köpare kan en av er ändra sig utan att motparten har rätt att ställa krav. Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat högsta budet och kan när som helst avbryta en påbörjad försäljning. När säljaren godtagit ditt bud bör du skriva på kontraktet snabbt, gärna samma dag. Börjar du såsa finns risken att säljaren blir tveksam och att lägenheten går till någon annan.
– Kolla om det finns något annat övertagandevillkor. Bättre inflyttningsdag kan göra att det är den med det näst högsta budet som får lägenheten, säger Karsten Johansen.
Att ta på sig flyttstädningen kan också göra dig populär hos säljaren. Som spekulant har du rätt att få reda på hur budgivningen kommer att gå till, vilka förutsättningar som gäller och att få sakliga och korrekta uppgifter.
Tänk på: Håll huvudet kallt och bjud inte mer än du har tänkt. Du kan dra tillbaka ett bud, men blir garanterat impopulär hos mäklaren.
Läs mer: Gå in på www.fastighetsmaklarnamnden.se och ladda hem ”Bra att veta om budgivning”.

Fälla 4: Miljonbeloppsrenoveringen

Den som köper en bostadsrätt köper en andel i den ekonomiska förening som äger lägenheten. Det är föreningens styrelse som godkänner nya medlemmar. Det krävs mycket starka skäl för att föreningen ska kunna neka medlemskap. När du har hittat en intressant lägenhet gäller det att samla in så mycket fakta som möjligt om föreningen. Läs stadgarna och granska de två tre senaste årens årsredovisningar. Detta kan vara lättare sagt än gjort, men försök att få hjälp av någon med koll på ekonomi. I årsredovisningen kan man till exempel se hur stora lån föreningen har och när dessa ska läggas om.
Ring: Kolla med föreningens styrelse om föreningen planerar en större reparation, till exempel ett stambyte. Prata med grannar om vad de tycker om föreningen. Är det mycket bråk?

Fälla 5: Hål i golvet under hallmattan

Säljaren är normalt inte ansvarig för ett fel efter köpet, om köparen har missat att undersöka lägenheten noga. Vill man inte ha en lägenhet med hål i väggen gäller det att titta under tavlorna. Genom att anlita en besiktningsman kan du få en bättre uppfattning om vilket skick lägenheten är i. Ett annat problem kan vara att lägenheten är mindre än vad som angetts.
– Mäklaren gör inte några mätningar av bostadens storlek, utan får ofta sina uppgifter från säljaren, säger Annika Ahlberg, handläggare på Fastighetsmäklarnämnden.
Vill du vara säker på lägenhetens storlek: kontrollmät själv.
Undersök: Glöm inte att kolla vind och källare. Var noga med våtutrymmen. Hur ser tvättstugan ut?
Läs mer: Gå in på www.sis.se och hämta foldern ”Så här mäter du din bostad” . På Sveriges byggingenjörers riksförbund, www.bygging.se , finns listor på besiktningsmän.

Fälla 6: Efter köpet: Du kan inte sluta kolla på Hemnet

Kontraktet är påskrivet och lägenhetsnycklarna ligger i jackfickan. Men Hemnet finns ju kvar, och är lika beroendeframkallande som nikotin. Visst är det kul att kolla priset på andra lägenheter i området. Och varför inte börja kika efter en sommarstuga?
– Sluta kolla på Hemnet när du köpt din bostad. Det går alltid att hitta något bättre. Njut av det du köpt istället, säger Karsten Johansen.
Gör: Ingenting. Sluta gå in på Hemnet varje gång du har en stund över.

Fakta

Bostadsrätt
Fördelar med bostadsrätt: Eventuell värdestegring på bostadsrätten. Möjlighet att få insyn i och påverka den kanske största investeringen du någonsin gör. Möjlighet att pressa avgiften genom att jobba i själva i föreningen, till exempel ta över trappstädning.
Bostadsfel
Nackdelar med bostadsrätt: Bostadsrätten kan minska i värde. Allt underhåll i lägenheten bekostas av bostadsrättsägaren. Det finns ingen snäll vaktmästare att ringa till när kylen lägger av. Kompetensen i föreningen kan vara låg när det gäller fastighetsskötsel och ekonomi.

Fakta: Om det blir bråk

Blir det bråk mellan en bostadsrättförening och medlemmarna går det att vända sig till hyresnämnden för kostnadsfri hjälp. Tvister mellan konsument och näringsidkare prövas av Allmänna reklamationsnämnden, Arn. Se till att spara objektsbeskrivningen du fått av mäklaren. Den kan behövas om du hamnar i tvist med mäklaren efter köpet. Spara även boendekostnadskalkylen som mäklaren har tagit fram.

Läs mer: Gå in på www.konsumentverket.se och läs ”Köpa bostadsrätt” .

25 mäklare har varnats i år

Fastighetsmäklarnämnden har fram till 31 augusti i år delat ut 25 varningar till mäklare. Tre mäklare har fått sin registrering indragen.

Gå till toppen