Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Idrottstjejen som blev galaproffs

Jessica Almenäs hamnade i tv-världen av en slump. I kväll leder hon den direktsända Fotbollsgalan för fjärde året i rad.

– Det hade varit kul om det någon gång handlade om att jag gör ett bra jobb och har koll på det jag håller på med.
31-åriga Jessica Almenäs har järnkoll på det hon håller på med. Veckan före Fotbollsgalan ägnas åt noggranna förberedelser på alla plan. I botten finns ett genuint sportintresse och en bakgrund som elitidrottare.
Hon är uppvuxen i Östersund och Jokkmokk, men bodde några år som barn i skånska Påarp och hennes lillasyster är född i Helsingborg.
Pappa var basketspelare på toppnivå i Helsingborg på 80-talet. Mamma tävlade i slalom. Själv varvade Jessica Almenäs olika idrotter fram till 15 års ålder, då hon började på basketgymnasiet i Husqvarna och sedermera spelade för Brahe i elitserien.
På meritlistan finns ett antal juniorlandskamper och en silvermedalj från skol-VM, där det blev förlust mot värdlandet Grekland i finalen.
– Det var som värsta fotbollsmatchen med rökbomber på läktarna och publiken kastade mynt på oss. Helt galet och en väldigt speciell upplevelse.
Vid 21 års ålder satte Jessica Almenäs punkt för sin idrottskarriär, men visste inte vad hon ville bli förrän hon fick chansen som programledare för travet i TV 4.
– Jag har provat på lite allt möjligt, men inte avslutat någon utbildning och just nu känns det inte nödvändigt eftersom jag sysslar med det jag vill göra.
Vägen dit har gått via studier i turism och ekonomi, media och kommunikation, samt juridik på kvällstid. Dessutom några år som fotomodell med hela världen som sitt arbetsfält.
Det var en gammal skolkompis som tipsade om att travet var ute efter en kvinnlig programledare.
– Jag visste ingenting om trav eller att jobba med tv, så jag var väl modig eller dum, men uppenbarligen såg de någon slags talang i mig.
Det underlättar att hon gillar att synas och stå framför kameran. Och nu har Jessica Almenäs en del rutin också. Med det följer en känsla av trygghet Inför fjärde raka Fotbollsgalan.
– Det är ju ganska lika händelseförlopp år från år. Första gången kändes det som om jag skulle gå i bitar och dö innan jag gick upp på scenen. Nu vet jag att jag grejar det ganska bra vad som än händer.
Vad som händer sedan kamerorna släckts råder hon inte över. Det har varit både "Bröstchock" och "Benchock" i kvällstidningarna dagen efter galan på grund av Jessica Almenäs klädval.
– Det där är en skapelse av tidningarna. Folk är väl olika chockade och nu verkar man vara inställd på att det ska bli någon slags chock. Chocken i år är väl i så fall att det blir ganska många klädbyten, säger Jessica Almenäs och skrattar.
Det har sina sidor att vara vacker och framgångsrik kvinna i rampljuset.
– Ser man krasst på det så får man inte jobb på tv om man inte har ett tv-mässigt utseende. Det hänger ihop tyvärr. Men många tror kanske att jag fått jobb på tv bara för att jag ser bra ut. Det är ju faktiskt inte sant.
Gå till toppen