Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sambo – en farlig affär

Allt fler väljer bort bröllop. Men få tänker på fallgroparna.
– Sambolagen invaggar folk i falsk trygget, säger Caroline Moldén, familjerättsjurist på Nordea.

Antalet samboförhållanden har ökat markant de senaste åren. Idag lever runt en tredjedel av alla samlevande par som sambor.
– Men jag upphör aldrig att förvånas över hur lite folk tänker på vad det innebär, säger Caroline Moldén.
Att vara sambor ger inte samma skydd som att vara gift. En viktig skillnad är att sambor vid en separation bara delar på bostad och bohag, till exempel möbler och hushållsmaskiner, som köpts för gemensamt bruk. Bil, båt, fritidshus, bankmedel och aktier räknas inte alls dit. Sambor ärver heller inte varandra, vilket visade sig få förödande konsekvenser för den nyss avlidne författaren Stieg Larssons sambo som plötsligt stod tomhänt.
Även om den avlidne inte har någon arvinge alls kommer Allmänna arvsfonden före sambon.
– Det är viktigt att man verkligen tar ansvar för sin egen ekonomi och kostar på sig en juridisk konsultation på en timme eller två. Det är en billig försäkring, säger Caroline Moldén.
Hon råder att först läsa på om sambolagen själv via nätet för att sedan ta hjälp av en familjerättsjurist, antingen via sin bank eller till exempel byrån Familjens Jurist. Varje situation är unik. Resonemanget ”vi kommer ändå att ha så mycket respekt för varandra om det tar slut att det inte blir några problem” ger hon inte mycket för:
– Det är ungefär som att tro på tomten, säger hon.
Viktiga saker att tänka på är bostaden, försäkringar och inköpsfördelning. Vid en bodelning delas värdet på bostaden lika oavsett vem som har betalat vad. Inte så kul för den som stått för hela köpet själv och plötsligt bara har hälften kvar. Även om båda har varit med och betalat bostaden kan det bli rejält orättvist, till exempel om den ene gått in med kontanter och den andra har tagit ett lån. Skulder räknas nämligen bort innan värdet delas. Vilket i praktiken innebär att den som betalat kontant får vara med och betala den andres lån.
Kolla också igenom er försäkringssituation, har ni rätt skydd och står rätt person som förmånstagare? Men även i vardagsekonomin finns fallgropar. Det är viktigt att dela lika på de löpande kostnaderna som mat och hyra. Om den ena bara står för det löpande och den andre köper kapitalvaror eller sparar pengar kan det sluta med att den ena står tomhänt medan den andra får med sig sparmedel och dyra saker, som inte omfattas av sambolagen, vid en separation.
– Ett exempel är om man köper en bil gemensamt men bara en står som ägare. Den ingår inte i en eventuell bodelning även om båda har varit med och betalat, säger Caroline Moldén. Många av baksidorna med samboskapet kan dock avhjälpas genom skriva samboavtal och inbördes testamente. I ett samboavtal kan man avtala bort hela sambolagen eller att vissa saker, som bostaden, inte ska ingå i en eventuell bodelning. Något som till exempel kan vara aktuellt om den ena köpt hela det gemensamma boendet.
Men skyddet blir aldrig lika starkt som för ett gift par, vars rättigheter och skyldigheter regleras i äktenskapsbalken.
– Därför rekommenderar jag äktenskap framför samboförhållande. Sambor har inte någon underhållsskyldighet även om man bott ihop länge, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken.

Vardagsekonomi för två – experternas bästa sambotips

Gunilla Nyström, privatekonom SEB:
– Tänk på att rättvist fördela de kostnader ni har. Det viktigaste är att se till att ni har ett gemensamt konto där var och en lägger till pengar för hushållsavgifter. Se också till att ha kvitto på allt ni köper gemensamt.
Elisabeth Hedmark, privatekonom Länsförsäkringar:
– Det viktigaste är att sätta sig ner runt köksbordet och prata om hur ni vill ha det. Men man bör tänka på att de löpande kostnaderna blir någorlunda lika. Om ni har gemensamma konton måste båda stå som kontoinnehavare eftersom det inte ingår vid en bodelning. Men det är också viktigt att man har en bit privata pengar som man får rå över helt själv. Så att ni inte behöver tjafsa om småsaker som ett par skor eller en teknikpryl.
Ylva Yngvesson, privatekonom Swedbank:
– Prata igenom den gemensamma ekonomin, vad var och en ska stå för. Köp alltid kapitalvaror, som till exempel bil, tillsammans och se till att båda står på kvittot. Gneta inte om småsaker. Tänk på att inte bli ekonomiskt utnyttjad.
Gå till toppen