Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Självsläckande cigarett snart lag i EU

Om två veckor kan EU ta första steget mot att införa cigaretter som släcker sig själva. Senast 2010 blir det i bästa fall verklighet i hela EU – om tobaksindustrin hinner med.

Bild: Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Delar av USA, Kanada och Australien har redan lagar om självsläckande cigaretter.
– Efter många års kampanj för detta känns det till slut hoppfullt. Det handlar ju om att rädda liv, säger Björn Albinsson på Räddningsverket i Karlstad som är med i EU Safety Network, ett samarbetsorgan för räddningstjänster och liknande organ inom unionen.
De självsläckande cigaretterna har ett papper med två–tre barriärer av ett annat slags papper. Det gör att cigaretten slocknar vid en barriär om ingen har tagit ett bloss på den under ett antal sekunder som varierar beroende på utformning.
I Sverige skulle det spara tio-femton liv om året, i de fjorton av EU-länderna där statitik finns tillgänglig uppåt två tusen liv.
Så många beräknas omkomma i bränder som uppstått av cigarettglöd som tänt eld på textilier och annat brännbart.
Åtskilliga tusen skadas samtidigt som det uppstår materiella skador för mångmiljonbelopp.
– Förslaget om självsläckande cigaretter är absolut inget antirökprojekt. Det handlar bara om att förebygga bränder som uppstår av cigaretter, säger Björn Albinsson.
I USA sprider sig förbudet mot andra cigaretter än självsläckande. Staten New York var först 2004 och nu har hittills 22 stater gått samma väg. Kanada och från i år Australien har följt efter.
I New York närmast halverades antalet omkomna i bränder sedan lagen genomfördes.
– Vi har kämpat för det här i flera år, men till slut ser det ut att bli verklighet. Problemet är att tobaksindustrin stretar emot, säger Björn Albinsson.
Det finns ett avgörande problem för cigarettbranschen i Europa. Philip Morris har patent på metoden att göra de självsläckande cigaretter som säljs i dag.
Utveckling av nya metoder pågår, men branschen fruktar att den inte klarar att möta efterfrågan i EU om lagen införs redan 2010.
Det framkom vid ett möte mellan representanter för de europeiska cigarettillverkarnas samarbetsorgan och Räddningsverket i våras.
Cigarettillverkarna hade vid mötet flera invändningar mot självsläckande cigaretter. Bland annat tyckte de att EU i stället ska införa nya brandstandarder för möbler och sängar som ställer krav på att mer flamskyddsmedel används.
Dessutom befarade de att självsläckande cigaretter kan uppmuntra till ovarsam rökning, underförstått att resultatet kan bli fler bränder i stället för färre.
– Omställningen kommer att kosta pengar för tobaksindustrin, så det är klart att de letar argument, säger Björn Albinsson.
Om EU-kommissionen säger ja till en framtida lag om självsläckande cigaretter den 29 november väntar en omständlig process med standardiseringsarbete och omställning hos tobaksbranschen. Därför är 2010 bara ett riktmärke för när den nya lagen kan genomföras.
Gå till toppen