Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jacob Fabricius ny chef för Malmö konsthall

Dansken Jacob Fabricius blir ny chef för Malmö konsthall. Han vill satsa på att nå Malmöborna med konst i det offentliga rummet, ha fler utsällningar per år och dela upp Konsthallen så att två utställningar ska kunna visas samtidigt.

Bild: Foto: Lars Dareberg
På så sätt ska det alltid finnas minst en utställning på Konsthallen året runt.
Den nye konsthallschefen ger ett intryck av att inte vilja låsa sig: han talar om vikten av en internationell profil, men säger samtidigt att han vill fånga den lokala publiken och öppnar för samarbeten med lokala kulturinstitutioner. Han säger att måleri är välkommet på Konsthallen, men erkänner att det inte är det han brinner för mest. Han bor i Köpenhamn, men uppger sig inte ha beslutat om han i framtiden ska flytta till Malmö.
Chefsposten på Malmö konsthall är 37-årige Jacob Fabricius första fasta jobb.
– Jag har varit frilansande curator så länge, i tolv år, och arbetat med många olika slags projekt i olika slags situationer. Nu tycker jag att det ska bli intressant att koncentrera min energi och mitt engagemang på ett ställe, istället för att åka runt mellan Uruguay, New York och Ystad - eller vad det nu kan vara för ställe.
Inte bara tiden var rätt - platsen också. Fabricius har bara sökt tre jobb någonsin, säger han själv.
– Malmö konsthall är den perfekta konstruktionen för en konsthall. Personalen är bra och smidig och har erfarenhet av att verkligen få saker gjorda. Arkitekturen är fin, storleken fantastisk och bokhandeln bra. Där finns allt som ska finnas i en konsthall.
Men även de Malmöbor som inte går på Konsthallen ska märka av den nye chefen. Han planerar att experimentera med att visa konst även ute på stan.
– Jag tycker att det är intressant att möta folk där de bor och arbetar. Konst ska ge folk upplevelser, få dem att uppleva saker på ett nytt sätt. När du öppnar dörren till en konsthall så är du redo att möta konst. På gatan är du inte det - och därför kan det ibland vara mer effektivt där.
Att ha fler utställningar på Konsthallen jämfört med idag tror han också på - trots att budgeten inte höjs.
– Jag vill gärna se åtta till tio utställningar om året. Man kan säga att det är ett kamikazeprojekt, men det går att göra.
Carina Nilsson (s), ordförande i kulturnämnden, förklarar valet av Jacob Fabricius:
– Vi blev väldigt imponerade av hans breda internationella kontaktnät och att han har så konkreta idéer för Malmö konsthall. Vi kände oss väldigt eniga, velade inte, utan var som i "Tjuren Ferdinand": Honom ska vi ha!
Jacob Fabricius tillträder 1 januari 2008. Hans förordnande är treårigt.

Jacob Fabricius

Arbetat som frilansande curator sedan 1995 och producerat många internationella konstutställningar.

Har varit curator för fyra utställningar på Malmö konsthall: Susan Philipsz 2005, Simone Aaberg Kaern i fjol, Elmgreen & Dragset i år och den pågående David Shrigley-utställningen.

Förutom att producera utställningar driver han ett förlag som bland annat har gett ut ett trettiotal böcker med konstnärer.
Gå till toppen