Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flyktingar uppger sig vara irakier för att få asyl

Det smyger sig in personer av helt andra nationaliteter i flyktingvågen från Irak. Migrationsverket misstänker att många asylsökande irakier egentligen är palestinier eller jordanier.

Enligt Skatteverket är det inte ovanligt att dessa personer självmant byter nationalitet när de väl fått asyl i Sverige.
Sverige upplever just nu den kraftigaste flyktingvågen på fjorton år. Hittills i år har drygt 31 000 personer sökt asyl i Sverige.
Mer än hälften av de sökande, 16 200 personer, har uppgett sig vara irakiska medborgare. Men Migrationsverket misstänker att arabisktalande personer av helt andra nationaliteter smyger sig in i den irakiska flyktingströmmen.
– Vi tror att ett antal personer, som kanske är jordanier eller statslösa palestinier, rider på den irakiska flyktingvågen. De vill gärna uppträda som irakier eftersom det då blir lättare för dem att få stanna i Sverige, säger Fred Forsberg, id-expert på Migrationsverket.
Det är svårt för Migrationsverket att belägga att en person som uppger sig komma från Irak i själva verket kommer från ett annat land. Nästan alla asylsökande irakier saknar pass och andra id-handlingar.Migrationsverkets handläggare måste förlita sig till tvivelaktiga id-kort och medborgarskapsbevis när de tar ställning i enskilda asylärenden.

Därför hyser de en instinktiv misstro mot nästan alla irakier som söker en fristad i Sverige.
– Det är vanligt att den som är asylsökande byter till ett helt annat medborgarskap när man väl fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, säger Fred Forsberg.
Enligt Forsberg innebär det en risk för den enskilde att ändra nationalitet i folkbokföringen eftersom Migrationsverket kan återkalla uppehållstillståndet för en person som lurat till sig asyl.
– Men en återkallelse är en besvärlig sak. Det krävs att verket väcker en process, säger han.

Annika Sköld, handläggare på Skatteverkets huvudkontor i Stockholm, bekräftar att Folkbokföringens personal ofta kontaktas av personer som fått uppehållstillstånd i Sverige.
– Många av dem som kommer hit har bara ett skakigt underlag för sin identitet. När en person väl fått uppehållstillstånd tar han fram sina riktiga id-handlingar och vill byta alla sina namnuppgifter, säger hon.
Med stöd av de korrekta id-handlingarna ser Folkbokföringen till att ändra personens födelsetid, förnamn, efternamn och medborgarskap.
I fjol bytte 1 624 utlänningar personnummer, i år har drygt 1 400 utländska medborgare fått sin födelsedag korrigerad. I åtskilliga fall har de även bytt namn och nationalitet.
Enligt Annika Sköld beror ändringarna dels på att personerna inte varit medvetna om hur svenska personnummer byggs upp, dels på att de som kommit hit under falskt namn gärna vill leva under sin riktiga identitet.
Annika Sköld säger att det ”inte är helt ovanligt” att personer med irakiskt medborgarskap vid en sådan korrigering vill bli registrerade under en annan nationalitet.
— Irakier har ju lättare att få uppehållstillstånd i Sverige. Men har man väl fått stanna har man ingen lust att hålla fast vid en falsk irakisk identitet, säger hon.
Gå till toppen