Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det är inte meningen att vi ska köra bort företagare"

I januari ska stadsbyggnadsnämnden behandla ett planprogram för Sorgenfris industriområde.

Sorgenfri är 40 hektar stort ¿ lika mycket som Malmö centrum innanför broarna. Ett hundratal företag huserar här. Förvandlingen till ett småskaligt bostadsområde blandat med verksamheter ska börja vid busstallarna i hörnet Nobelvägen¿Industrigatan.Bild: Foto: Malmö kommun
Blir programmet godkänt av politikerna ska det skickas på remiss till ett stort antal intressenter och sedan revideras efter önskemål för att så småningom bli ett förslag till plan.
Jan Holmberg på fastighetskontoret, som leder projektet tillsammans med en arkitekt på stadsbyggnadskontoret, berättar att planprogrammet följer den vision som tidigare presenterats.
– Det ska bli ett blandat område. Det är inte meningen att vi ska köra bort några företagare, säger han.
Enligt Jan Holmberg är de flesta av företagarna positiva till förändringarna. Men han tror ändå att det kommer att ta några decennier innan hela Sorgenfri levt upp i sin nya skepnad.
Området är lika stort som Malmös centrum innanför broarna – 40 hektar. Förvandlingen ska börja vid busstallarna i hörnet Nobelvägen–Industrigatan, där kommunen äger marken.
Malmö Kulturmiljö har gjort en lista över vilka byggnader som bör bevaras. På den finns både huset där Karim Haddad har sin verkstad och Tripasins anläggning bredvid.
Byggnadsantikvarie Olga Schlyter berättar att gatuhuset intill verkstaden byggdes 1929 af CA Wangel Färgeri och Kemiska Tvättanstalt. Skylten i den rödteglade fasaden har suttit sedan dess, fast huset byggts på med en våning. Under 1930-talet arbetade 45 personer i fastigheten.
Olga Schlyter befarar att marken är så förorenad att en del av byggnaderna måste rivas för sanering men hon hoppas att gatufasaden kan bevaras.
Tripasins hus ser hon som karaktäristiskt för 1930-talet. Det har byggts ut efter hand men på ett genomtänkt och enhetligt sätt.
– Hoppas att det går att hitta en funktion för byggnaden även om vi inte att den bevaras på exakt samma vis, säger Olga Schlyter.
Hon är orolig för det värdefulla kontorshuset vid Industrigatan och önskar att Diligentia säljer det till någon som är intresserad av att bevara det.
Det är med hjälp av de gamla husen som Sorgenfri ska få en brokig och speciell miljö, enligt kommunens visionärer.
Gå till toppen