Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nätpoker kan ge skattechock

Skatteverket kommer att gå ut med information om pokerspel på nätet inför nästa självdeklaration. Spelvinster från företag inom EU är skattefria, utanför icke.

– Vi måste bli tydligare om att det åligger den som deklarerar att hålla reda på var spelsajten är belägen, säger Jan-Erik Bäckman, chef för Skatteverkets granskning av affärsverksamhet på webben.
Just nu pågår SM i poker på webben, arrangerad av spelföretaget Nordicbet och Svenska Pokerförbundet.
Tidigare i höst eftertaxerade skatteverket en Malmöbo som försörjde sig på nätpoker. Malmöbon hade tjänat 300000 kronor på en webbplats hos Nordicbet, som enligt Skatteverket har sin spellicens på Isle of Man, som inte är medlemmar i EU.
Spelvinster från företag inom EU är skattefria, utanför icke.
– Vi har en enhet som granskar spel på nätet, säger skattedirektör Björne Sjökvist. Huvudfrågan är var spelvinsten ska beskattas, och svårigheten är att bestämma var servern står någonstans. Den kan ju nästan stå på månen.

Skatteverkets beslut att informera om spel på webben (inte bara poker) kommer samtidigt som pokervågen är på väg att lägga sig.
– Intresset och därmed insatserna är lägre i år än i fjor, säger Kenneth Engström. I fjor hade vi närmare 4 000 deltagare i webb-SM. I år har lite över tusen personer anmält sig när det är tio timmar kvar till Main Event, den största klassen. Men de allra flesta anmäler sig sista timmen före start, så det kommer fler.
– Ambitionen är att åtminstone bli fler än 2110 deltagare, som var så många som spelade i statliga Svenska Spels Poker-SM i början av november.
Svenska Pokerförbundet anklagar Svenska Spel för varumärkesintrång för tilltaget att arrangera ett konkurrerande Poker SM på webben.
Gå till toppen