Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sorgenfri förfaller i väntan på nytt

Sorgenfris företagare är trötta på inbrott och bränder. Nu kräver de snabbt besked om framtiden.

Karim Haddad har sin verkstad i ett gårdshus till det som en gång var GA Wangel AB Färgeri och Kemtvätt. Han drabbas av inbrott tre–fyra gånger i månaden.
– De tar verktyg, cd-spelare och vad de kan hitta, berättar han.
Karim Haddad är en av många företagare som väntar på besked om framtiden för Sorgenfris gamla industriområde. Han har fått det svårare sedan Tripasin slog igen sin korvskinnstillverkning i grannhuset.
Det står tomma fabriks- och kontorshus hus både bredvid hans verkstad och på andra sidan gatan. Fönster är sönderslagna, stuprör är skalade på koppar och även i trottoarerna gapar stora hål.
– Jag skulle göra i ordning här om jag visste att jag får stanna kvar. Nu vågar jag inte, säger Karim Haddam.
Bo Granqvist, som är platschef på ett av de stora företagen i området Du Pont Chemoswed, tror att fastighetsägarna ruvar på marken tills den stiger i värde.
Företaget har två anläggningar i området. Den ena finns i en egen fastighet vid Agneslundsvägen, nära Kontinentalbanan. Den andra är inhyrd i Vasakronans hus vid Celsiusgatan med Migrationsverket som närmaste granne.Här öppnar Bo Granqvist fönstret i ett elegant mötesrum och visar utsikten bort mot Eons stora hus vid Nobelvägen.
Det som syns är stora, avrivna tomter, trasiga murar och gulnat gräs. På marken hoppar kaniner bland tomburkar och flaskor. Bo Granqvist berättar att Du Pont Chemoswed ofta tar emot kunder från övriga Europa och USA. Han konstaterar att det första intrycket är betydelsefullt.
– Jag önskar att de kunde snygga upp, säger han.
Sofielunds företagsgrupp försöker trycka på för att något ska hända med den gamla industrimarken. Nyligen ordnade gruppen en träff mellan företagare, markägare och arkitekter för att diskutera framtidsplanerna.
– Många fastighetsägare sitter och passar. De väntar på att någon annan ska ta första steget, säger Rolf Lantz som är ordförande i företagsgruppen.
Kommunens stadsplanerare har talat om en förvandling av Norra Sorgenfri sedan brobeslutet fattades 1994. För några år sedan presenterades en vision om hur de åtta stora kvarteren ska förvandlas till ett småskaligt bostadsområde blandat med verksamheter. Både Bo Granqvist och Karim Haddad vill stanna kvar.
– Det kan bli en bra mix och hur fint som helst, säger Bo Granqvist.
Karim Haddad har haft sin verkstad i huset vid Östra Farmvägen i tolv år. Han tror att det blir för dyrt att flytta till andra lokaler. Strax efter att Sydsvenskan lämnar honom börjar det brinna bakom automatmacken på andra sidan gatan.
I ett gammalt tegelhus på Industrigatan har dörrarna just slagits ut på nytt. I ingångarna ligger klädbylten och tomma mjölkförpackningar. Utanför syns rester av avbrända kopparkablar.
Ägare till tegelhuset som en gång var Alfred Benzon & Co:s kontor är det stora fastighetsbolaget Diligentia. Företaget ville riva huset men stadsbyggnadsnämnden sa nej på inrådan av Malmö kulturmiljö. Nu låter Diligentia det stå tills kommunen gör en plan för området.
– Det är redan förfallet, säger företagets marknadsområdeschef Bo Andersson.
Han säger att uppbrutna fönster och dörrar spikas igen så fort de upptäcks. Men han tycker inte att huset har något värde. Liksom kommunen koncentrerar sig Diligentia på andra områden i stan.

Ett hundratal företag

I Sorgenfris industriområde ingår åtta stora kvarter från S:t Knuts väg och upp till Kontinentalbanan. Här finns ett hundratal företag av varierande storlek. Läkemedelsföretag som Du Pont Chemoswed, Q Pharma och Apoteksbolaget är bland de dominerande. De förstnämnda är rester av Ferrosan som etablerades på området redan 1919. Migrationsverket har flyttat in i en del av Ferrosans gamla lokaler.
Gå till toppen