Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skräckrockens fadersgestalt har många ansikten

Alice Coopers skräckcirkus åker åter runt jorden. Han har rockat och chockat sen 60-talet och fyller sextio i februari. Men att dra sig tillbaks till golfbanan finns inte på tapeten. Onsdagskvällen vigs åt spelning i Lund.

– Jag har aldrig varit i bättre form. Min show är 100 minuter lång och jag kör 28 låtar. It’s all on!
Vad är knepet?
– Jag har aldrig varit rökare och slutade dricka för 25 år sedan. Men det viktigaste är att jag aldrig har vuxit ifrån rock’n’rollen. När jag hör ett band som The Hives känner jag hur jag fortfarande älskar rockens energi.
Som skräckrockens fader har Alice Cooper inspirerat alla från Kiss till Lordi och Wasp till Marilyn Manson. Men hur ser mannen som kapat huvudet av sig själv fler gånger än du slagit i lilltån på skräckrocken nu och då?
Är folk mer svårchockade nuförtiden?
– Visst. Under det tidiga 70-talet var det lätt att chocka. Det fanns inget CNN och inget internet. Nu ser du på tv hur en terrorist skär huvudet av en människa. Verkligheten är mer chockerande. Men Alice Cooper är kabaré, jag gör det här för att underhålla.
Du dekapiterar dig själv i en giljotin och sätter dig själv i elektriska stolen. Finns det saker du inte skulle göra på scen?
– Inget satanistiskt, jag har aldrig varit mycket för svart magi. Och inget naket. Dessutom tycker jag inte att rock och politik hör ihop. Rocken ska vara sarkastisk. Jag fattar inte hur de två hamnade i samma säng.
Vad är du själv rädd för?
– Nålar. Det handlar inte om smärtan men tanken på en nål i min kropp är hemsk. Du kommer aldrig att se Alice Cooper med en tatuering eller som narkoman.
Hur mycket Alice Cooper är du vid sidan av scenen?
– Då är jag Alice Coopers antites! Jag är en professionell make och en professionell pappa. Och jag är hellre en bra make och pappa än bra sångare.
Men du lever ju inget helylleliv direkt. Hur funkar relationen med din familj?
– Jag har varit gift med min fru i över 30 år och har aldrig varit otrogen. Det handlar om ömsesidigt förtroende, att ingen bränner det. Hon kommer för övrigt och hälsar på mig ute på turnén.
Vad skulle du göra om dina barn hamnade i den typ av trubbel du själv känner alltför väl?
– Jag skulle vara ärlig. Om de frågar mig ”Har du haft problem med alkohol” så svarar jag ”Ja, och det tog nästan livet av mig. Jag spydde blod”. Barn är smarta och fattar vad det handlar om.
I januari ska Alice Cooper in i studion för att spela in nytt material som förhoppningsvis är färdigt till sommaren. Nu är Alice Cooper ute och turnerar. I morgon kväll spelar han på Olympen i Lund. Här spelade han första gången 1972 och han har besökt Sverige många gånger sedan dess.
Är du inte rädd att bli en kopia av dig själv?
– Man måste ständigt förnya sig. Samtidigt vill folk se alla gamla prylarna. Låtarna är den främsta anledningen till att folk kommer för att se mig, och de vill ha originalversionerna så jag håller mig till det. Det värsta jag skulle kunna göra vore att vara självisk och bara köra nya låtar. När man hållit på i 35 år är man soundtrack till folks liv.

Alice Cooper

Föddes som: Vincent Damon Furnier 4 februari 1948.
Bytte namn till: Alice Cooper 1974.
Är gift med: Sheryl. Tillsammans har de tre barn.
Har på scen avrättat sig själv genom: Hängning, giljotin och elektriska stolen.
Skulle om han inte var skräckrockare jobba som: Manusförfattare. Alice beskriver sig som en filmälskare som ständigt påpekar brister i filmer. Hans favoritfilm är 50-talsrullen ”Harvey” som handlar om en osynlig kanin.
Gå till toppen