Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen undersöker "surhålet"

Operation surhål inleds nästa vecka. Efter ekonomiska löften har renhållningsverket tidsplanen och fokus-områdena klara för sig.

Gas, fiskar och vattenledningar ska kartläggas fram till nästa sommar, efter Sydsvenskans avslöjande om dumpade kemikalier vid Sankt Hans backar.
– Först ska vi lokalisera exakt var surhålet finns någonstans, säger Anna Wilhelmsson Göthe, marknadschef på renhållningsverket. Och vi ska också kontrollera fyra andra tippar.
I dagarna väntas flygfoton över området komma in till verket och med hjälp av dem ska de kartlägga exakt var dumpningen skedde. Men det är bara första steget i kontrollen över vilka gifter som finns vid Sankt Hans backar och vad man behöver göra åt det.
– Det känns självklart att kontrollera fisken med tanke på de undersökningar som inte följdes upp tidigare, säger Anna Wilhelmsson Göthe.
De undersökningarna kunde Sydsvenskan berätta om i somras. Det var bland annat en rapport som berättade att var sjätte öring i Vallkärrabäcken nedströms Sankt Hans backar var gravt vanskapt av miljögifter.
– I januari kommer vi att inleda en fysiologisk undersökning av fiskarna, säger Anna Wilhelmsson Göthe. Det kommer att ta lite tid, men vi ska göra det ordentligt och så ska vi ta prover så att koloniföreningen som finns där kan känna sig lugn.
Övriga prioriterade områden som man fokuserar på nu är:
  • Gasen.
– Vi kommer kartlägga gasförekomsten på Sankt Hans backar, säger Anna Wilhelmsson Göthe. Det kommer vi att börja med redan nästa vecka.
  • Vattenledningarna.
– Vi ska se hur ledningarna med dagvatten går från Sankt Hans backar. Vi har koll på vattenledningarna men just vid tippen vet vi inte hur de har gått.
Hon säger också att de har gjort provtagningar i flera omgångar, att de har varit medvetna om att åtgärder behövs men att någon måste ta kostnaden för dem.
Och efter Sydsvenskans artiklar om misstänkt läckage från nedlagda deponier och ”surhålet ” på Sankt Hans backar där det dumpades kemikalier, reagerade kommunpolitikerna och beslutade att avsätta 20 miljoner kronor i årets budget till undersökningar och åtgärder.
– Kommunstyrelsen beslutade att vi snarast skulle påbörja arbetet men sedan är det vi som har tagit fram tidsplanen, säger Anna Wilhelmsson Göthe.
Till sommaren 2008 hoppas renhållningsverket ha fått fram ett kontrollprogram och flera förslag till åtgärder.

Sydsvenskan kan få pris för avslöjandet

Sydsvenskan avslöjade i somras att den gamla soptippen vid Sankt Hans backar orsakar allvarliga skador på miljön. Platsen användes på 1960-talet av Tetra Pak och Åkerlund & Rausing som en dumpningsplats för kemikalier som man idag vet kan orsaka hjärn- och fertilitetsskador.
Redan 1999 konstaterade fiskekologen Anders Eklöv att var sjätte öring i den närliggande Vallkärrabäcken var gravt missbildad. Den följande rapporten ignorerades dock av både politiker och tjänstemän. Därför fortsatte motsvarande två Globenarenor fulla med giftigt avfall, sopor och okänt industriavfall att rinna ned i grundvattnet från Lunds nedlagda deponier. Och när ett gäng studenter på ekotoxikologen gjorde en liknade undersökningen förra året hade mer än hälften av de fiskyngel som undersöktes missbildningar.
Ikväll delar Miljöjournalisternas förening ut pris årets miljöjournalist. Sydsvenskans Lundaredaktion är nominerad för serien Gröna Lund där artiklarna om surhålet ingick.
Gå till toppen