Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Bra sömn gör dig både smal och smart

Sov dig smal och smart! Rådet ges av sömnforskare som på Läkarstämmans sista dag visade otvetydiga bevis för att dålig sömn leder till fetma och annan ohälsa.

Bild: Illustration: Ursula Wilby
STOCKHOLM. Vår moderna livsstil med stressande arbetskrav och sena vanor orsakar sömnstörningar som leder till en rad sjukdomar.
– Det finns ett tydligt samband mellan sömnstörningar och långtidssjukskrivningar, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i Stockholm.
Enligt hans forskning har 17 procent av befolkningen sömnproblem, fler kvinnor än män. Av dem har en fjärdedel långvariga besvär.
– Det är höga tal och en dubblering på tio år, säger Åkerstedt.
Sverige och Finland leder EU-ligan över antal personer med sömnproblem på grund av stress i jobbet.
De flesta av oss sover knappt sju timmar om dygnet men skulle behöva en timme till eller mer för att må bra. Brist på sömn och dålig sömn som ger otillräcklig vila leder till sämre livskvalitet och sjukdom.
– Man blir också korkad, säger Torbjörn Åkerstedt, som anser att flickors störda kroppsuppfattning kan förklaras med otillräcklig sömn.
Hos pojkar som slarvar mer med sömnen än flickor kopplas sömnbrist till skolproblem, våldsbeteende, självmord.
Sömnbrist stör vår biologiska klocka och påverkar en rad grundläggande funktioner i kroppen. Detta leder till sjukdomar som depression, drogberoende, hjärtsjukdomar, diabetes och fetma.
– En timmes sömnbrist ökar risken för fetma med 30 procent, säger Jerker Hetta, professor i psykiatri vid Karolinska universitetssjukhuset.
Risken är särskilt stor hos barn och verkar avta hos människor över 50 år.
Omkring 10000 svenskar har en svår sömnstörning som gör att de omöjligt kan somna före klockan tre på natten och aldrig får tillräckligt med sömn.
– De har svårt att klara skolan och arbetslivet. I sjukvården är de okända och missförstådda, säger docent Jan Ulfberg vid Centrum för klinisk forskning i Dalarna.
Trots att sömnbrist är ett växande samhällsproblem är det ont om bra behandlingar.
– Jag tror att vi kan halvera de sjukdomar vi ser är kopplade till sömnbrist om människor får hjälp med sömnen, säger Jerker Hetta.
Gå till toppen