Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige stoppar förslag om utvisning av terrorister

Sverige har stoppat ett brittiskt förslag om att EU-länderna bör undvika terrorrättegångar och i stället utvisa misstänkta terrorister till länder med tveksam rättssäkerhet.

Den svenska regeringen vill inte bidra till fler ”Egyptenavvisningar”.
EU:s justitieministrar samlas på torsdag i Bryssel för att fatta en rad beslut som skärper EU-ländernas terroristlagar. Bland annat ska det bli straffbart att uppmana till, rekrytera till och utbilda för terrorism.
Inför mötet har Storbritannien tryckt på för att EU-länderna också ska enas om ett omstritt förslag att utvisa misstänkta terrorister.
Enligt den brittiska regeringen skulle terroristbekämpningen i Europa bli effektivare om justitieministrarna kunde enas om förslaget: att låta terroristmisstänkta utländska medborgare utvisas också till länder som inte uppfyller alla de stränga krav som ställs på en rättsstat.
Bland de länder som britterna haft i åtanke märks Algeriet, Egypten, Libyen och Syrien.
De avvisade personerna skulle riskera stränga fängelsestraff i dessa länder. Men enligt britterna skulle utvisningarna göras först efter det att mottagarlandet gett diplomatiska garantier om att de terroristmisstänkta personerna inte riskerar dödsstraff, tortyr eller andra rättsliga övergrepp.
Förslaget stöds av Frankrike, Tyskland, Spanien, Polen och Italien. Det backas också upp av Gilles de Kerchove, EU:s samordnare i kampen mot terrorismen. De anser att förslaget skulle skona EU-länderna från långa och svåra terroristrättegångar.
Men för två veckor sedan stoppades det på tjänstemannanivå av Sverige, Danmark och Finland, som kategoriskt avvisar britternas idé.
Det svenska motståndet bygger på erfarenheterna från december 2001. Då lät Sveriges utrikesminister Anna Lindh avvisa två terroristmisstänkta egyptiska medborgare, Ahmed Agiza och Mohammed al-Zari, till Kairo sedan hon fått diplomatiska försäkringar från sin egyptiske ministerkollega om att de båda avvisade inte riskerade några övergrepp vid hemkomsten.
De egyptiska garantierna visade sig dock värdelösa. Både Agiza och al-Zari torterades i egyptisk fångenskap.
Egyptenavvisningarna har mött hård kritik från flera håll, bland annat från Amnesty International, Human Rights Watch, FN:s kommitté mot tortyr och riksdagens konstitutionsutskott.
Enligt de svenska diplomater som röstade ner britternas förslag skulle det troligen väcka kraftiga protester från många riksdagsledamöter om EU:s justitieministrar antagit det som en del av sina rådsslutsatser.
Gå till toppen