Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Det gamla Malmö lockar filmare

Han älskar sitt Malmö. Samtidigt värjer han sig inte för att kritisera staden.

Nollbudgetfilmaren Henrik Möller är aktuell med en ny film om Malmö. Han riktar skarp kritik mot den moderna delen av staden, främst Turning Torso. ¿Det mest vansinniga som har byggts i Malmö¿, säger han. I stället slår han ett slag för det som vittnar om gamla tider ¿ Grillhuset Rubinen i Oljehamnen där man kan äta köttfrukost från klockan kvart i sju på morgonen.Bild: Foto: Emma Larsson
Oljehamnen. Nollbudgetfilmaren Henrik Möller är aktuell med sin nya film ”Malmö=Råttkådd” där dyra byggprojekt och romantiserande outsiders får sig en rejäl känga.
Det är svårt att se var himlen slutar och var industriområdet tar vid. Allt går i samma gråvita nyanser. Snålblåsten smiter in under vinterjackan och långtradare dånar förbi med jämna mellanrum. Vi befinner oss i Oljehamnen intill Malmö återbyggdepå – en bortglömd del av Malmö, enligt 31-årige Malmöfilmaren Henrik Möller.
– Den är tjusig, utbrister han om byggdepåns gröna hus.
Han gillar att vara här. Det är atmosfären som vittnar om det gamla Malmö som lockar hit honom. Det moderna Malmö, som exempelvis Västra hamnen, ger han inte mycket för.
– De nya yuppiehusen som byggs är det ingen som har råd att bo i. Jag hade en vän som bodde i Torson en tid och han betalade 19500 kronor i månaden. Han spelade nätpoker varje dag.
I hans nya film ”Malmö=Råttkådd” är det just de olika hamnområdena som ställs mot varandra. Huvudpersonen Frank är en misslyckad musiker boende på Sevedsplan som behöver låna pengar av sin spelmissbrukande bror. På vägen till Jägersro, där bröderna tänker vinna pengar på hästar, stöter de ihop med en nyinflyttad psykiskt instabil Malmöguide.
Han tar med dem på en stadstur, först till favoritplatsen Västra hamnen.
– Det är som ”The American Dream” fast här i Malmö, säger guiden och passar dessutom på att informera bröderna om att vassen är direktimporterad från Kina.
Bröderna, som bott hela sitt liv i staden, är måttligt intresserade av guidens prat om ”det nya fräscha Malmö”. I stället tar de med honom till det ”riktiga Malmö”. Bilverkstäder, Norra Grängesbergsgatan och Oljehamnen är några platser som avverkas.
I hamnen berättar den spelmissbrukande brorsan med nostalgisk röst hur han och hans far åt köttfrukost på Grillhuset Rubinen. Där kan man äta ett halvt kilo nygrillade spareribs för 18 kronor från klockan kvart i sju på morgonen.
– I dag är nästan alla vegetarianer. Det är the old school-folket som kommer hit och äter kött, förklarar Henrik Möller om varför grillhuset är med i filmen.
Återigen framförs kritik mot den nya tiden och nostalgiskt skimmer lyser över det gamla. Samtidigt driver filmen också med Malmöbor som lever utanför samhället, eftersom de vägrar släppa taget om sina drömmar.
– Det romantiseras så mycket om outsiders som går sin egen väg. Jag gjorde det i 29 år och det var ultramisär.
Som liten pojke hade han två drömmar: nummer ett var att bli filmregissör och tvåa på listan var att bli en Svensson. Efter misslyckade försök att bli långfilmsregissör är han stolt över sig själv att han släppte taget om den drömmen. I stället blev han en Svensson.
– Jag har fått som jag ville. Jag har ett heltidsarbete som jag tycker är meningsfullt, jag har en lägenhet och jag har en flickvän.

Henrik Möller om:

...Turning Torso
– Det mest vansinniga som har byggts i Malmö. Det är ett projekt som gör Malmö till ett skyltfönster utåt. Det ser bra ut för makthavarna, men det är ingen vanlig människa som har råd att bo där.
...valet av filmtiteln ”Malmö=Råttkådd”
– När jag och min kompis Frank, som spelar den före detta musikern i filmen, skulle till skolan gick vi genom en tunnel. Där stod det ”Malmö=Råttkådd”. Vi fick titta på det varje dag, så det satte sig.
...sin nya film:
– Den är fyrtio minuter lång och det mest ambitiösa projektet hittills.
...att allt var bättre förr?
– Det är klart det var bättre förr, men ens bekymmer var mindre när man var yngre.
...skådespelarna i filmen:
– Karaktärerna ligger väldigt nära verkligheten.
...Malmö:
– Malmö har gjort en comeback de senaste två åren. Det är helt klart jämbördigt med Stockholm, om inte bättre. Absolut älskar jag Malmö.

Premiär i morgon

Vid sidan av sitt heltidsjobb på en förskola gör nollbudgetfilmaren Henrik Möller kortfilmer om Malmö.

Han har tidigare släppt en trilogi som består av filmerna: ”Nobelvägen”, ”Vi kan bättre själva” och ”Mysigt på Möllan”.

I morgon, fredag, premiärvisas hans nya film ”Malmö=Råttkådd”. Den visas i skivbutiken Rundgång på Kristianstadsgatan klockan 20.

Gå till toppen