Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Styckmordsläkarna i rätten i dag

För 23 år sedan friades de båda läkarna från mordet på 27-åriga Catrine da Costa. Men enligt tingsrätten hade de styckat hennes kropp.

Stockholm. I dag inleds en rättegång där de kräver staten på 40 miljoner kronor för att domen förstört deras liv.
I medierna kallades de för allmänläkaren och obducenten. 1988 åtalades de för att ha mördat den prostituerade Catrine da Costa som påträffats styckad fyra år tidigare. Tingsrätten friade dem, men skrev i domskälen att de styckat kroppen - ett brott de inte åtalats för och som dessutom var preskriberat.
Männen fråntogs senare sina läkarlegitimationer.
Nu kräver de skadestånd eftersom de anser att deras liv blivit förstörda genom en lång rad av felaktiga myndighetsbeslut.
Ett allvarligt fel, enligt läkarna, är skrivningen i tingsrättens domskäl där läkarna pekas ut som likstyckare trots att de inte åtalats för brott mot griftefrid.
Ett annat är kammarrättens beslut 1991 att ta ifrån dem deras läkarlegitimationer.
Läkarna har, enligt deras juridiska ombud, blivit rättslösa, arbetslösa, socialt isolerade och utsatta för en fruktansvärd förföljelse. Rättegången hålls i Attunda tingsrätt i Sollentuna och inleds klockan nio.
För 23 år sedan greps obducenten på rättsläkarstationen i Solna, misstänkt för att ha mördat 27-åriga Catrine da Costa. Polisen tog honom när han satt i kafferummet tillsammans med sina arbetskamrater.
Senare greps allmänläkaren som påstods vara hans medbrottsling.
Det blev början till en av de mest omdiskuterade och infekterade rättsprocesserna i svensk kriminalhistoria.
- Det jag blir mest förbannad på är att ingen säger "förlåt, vi har gjort fel". Fel har alla rätt att begå, men det har gått prestige i det här ärendet, säger obducenten till TT.
Allmänläkaren lever i dag ensam. Liksom obducenten är han pappa, men sin dotter har han inte sett på 22 år.
- Det känns bedrövligt. Om några veckor fyller hon 25, säger han.
Under en tid arbetade han i laboratoriet på sin fars företag, men i dag är han arbetslös.
Obducenten är hörselskadad efter ett självmordsförsök. För att få tiden att gå som sjukpensionär arbetar han ideellt.
- Jag hjälper andra som råkat illa ut i rättsväsendet. Jag går igenom förundersökningar och hittar kritiska avsnitt som försvaret bör rikta in sig på.
Han säger att han har stor erfarenhet från rättsväsendet.
- Utgången av en rättsprocess styrs av vem som har tillgång till de bästa skådespelarna - försvaret eller åklagarsidan, säger han.

Obducenten arbetar även ideellt med skönskrift.
- Ett kalligrafiskt arbete säger mer än själva texten - det är som ett konstverk i sig, säger han.
Han är pappa till en 22-årig son och lever sedan många år tillsammans med den kvinna han förlovade sig med 1989.
- Mina närmaste anhöriga har fått lida - och lider än i dag. De har ett självklart behov av att fjärma sig från det hela och det respekterar jag.
Att läkarna skulle börja yrkesarbete är inte realistiskt, enligt obducenten.
- Det finns ingen som vill ha med oss att göra. Även om vi skulle söka jobb som kabinettbiträden, toalettstädare, så skulle vi inte få det. Det säger sig självt, vem vill ha med två "likstyckare" att göra?
Gå till toppen