Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

American Crime

Det går en linje till ”American Crime” från ”Monster”, ”In Cold Blood” och ”A History of Violence”. Men titeln på detta bidrag är missvisande, tycker Jan Aghed som ger filmen betyg ett.

OriginalTitle: American Crime. Genre: Drama. DirectedBy: Tommy O’Haver. Actors: Catherine Keener, Ellen Page, Bradley Whitford. Country: USA. PublishYear: 2007.
Bild: Foto: Pressbild
Det går en linje till ”American Crime” från ”Monster”, ”In Cold Blood” och ”A History of Violence”, filmer som beskriver destruktiva individer och mörka händelser för att exponera en specifikt amerikansk psykisk och social sjukdom. Men titeln på detta bidrag är missvisande. Dess ytliga och grälla perspektiv på sitt ämne saknar samhällelig och kulturell relevans.


Av en film med så stor distans till ett omänskligt beteende kan man kräva ett seriöst försök till definition och förklaring, social, psykisk, moralisk. I medioker fiktiv form serverar ”American Crime” fakta, men bryr sig inte om att avvinna dem någon meningsfull dimension. Resultatet är en fallstudie i mental rubbning och pöbelmentalitet som inte höjer sig över avbildande och spekulativ sensationalism.
Gå till toppen