Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Länsstyrelsen tittar på Österlenfynd

En över 3000 år gammal, tidigare okänd, stensättning och offerplats har hittats på Österlen. Det hävdar privatforskaren Bob G Lind. Länsstyrelsens expert nöjer sig med att vara försiktigt intresserad.

Länsantikvarie Thomas Romberg åkte till platsen strax norr om Vitemölla på Österlen i fredags. Bob G Lind hade ringt om något han ville visa. Romberg möttes av en omfattande stencirkel i betesmarken, alldeles intill kusten. Vissa av stenarna såg ut att tidigare ha varit resta.
– De ligger i ett mönster, ingen tvekan om det, säger Romberg.
Hans första åtgärd efter helgen blir att gå igenom fornminnesregistret för att se om fyndet verkligen är nytt.
– Det är lite förvånande att det här inte skulle vara registrerat av någon tidigare. Det vi gör sedan är att låta en sakkunnig arkeolog göra en utredning för att se om det är något, och inte bara naturlig sten.
Bob G Lind har sin teori klar av vad platsen använts till: en kultplats där äldre bronsålderns Österlenbor offrade till sina gudar och gudinnor.
– Den diskussionen lägger jag mig inte i. Det som är intressant är att konstatera om det här är något, säger Romberg.
Gå till toppen