Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Vinst direkt för bloggkungen

Kan man tjäna pengar på bloggar? Den medieskygge internetentreprenören Johan Larsson kan. Hans bolag gör vinst redan det första året.

Johan Larsson, 28, är den svenska bloggosfärens mittpunkt. Med en rad portaltjänster för bloggar har han lyckats bygga ett internetprojekt som etablerade medier avundas honom. Söktjänsten knuff.se – ett slags Google för svenska bloggar – är den mest kända.
Nu redovisas för första gången hur hans verksamhet bär sig ekonomiskt. Hans bolag Kopparnageln AB redovisar en omsättning på drygt en halv miljon under sitt första verksamhetsår, och ett resultat efter finansnetto på nästan en kvarts miljon kronor. Intäkterna kommer till inte obetydlig del från annonsering. I kassan finns tillgångar på 350 000 kronor, och Johan Larsson nöjer sig med ett löneuttag på 200 000 kronor om året.
Ganska blygsamt, kan tyckas – inte minst med tanke på att Larssons komplex av sajter värderats av branschbedömare till mellan fem och tio miljoner kronor.
Genom sitt portalnätverk har Johan Larsson en unik kunskapsbas. Svenska bloggares vanor, ämnesval och geografiska placering är bara några av de saker de olika sajterna kartlägger. Söktjänsten knuff.se visar på sin förstasida vilka svenska tidningsartiklar eller blogginlägg som just nu är mest omdebatterade. Knuff.se fungerar således som ett slags nyhetsportal.
Johan Larsson har varit sparsam med att kommentera frågan om efter vilka principer han redigerar knuff.se, men han har givit en del besked på sin egen blogg:
”Den ordnas inte enbart efter hur många länkar en viss nyhet/blogginlägg har fått. Algoritmerna ... tar hänsyn till massa saker, t ex värderas blogginlägg högre än vanliga tidningsartiklar då min förhoppning är att framsidan ska vara fylld av seriösa, orginella och välskrivna inlägg som andra bloggare har tipsat om. Inlägg och artiklar som kan antas höra ihop samlas även i användarvänliga kluster.”
Själv vill Johan Larsson ogärna förekomma i medierna, och har ofta tackat nej till intervjuer. Sydsvenskan har sökt men ännu inte nått honom för en kommentar till firmans resultat.
Kopparnageln AB äger han själv till hundra procent, och han utgör ensam bolagets styrelse.
Gå till toppen