Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bråk kring Gardells doktorshatt

Tusentals människor är bättre meriterade än Jonas Gardell till att bli hedersdoktor i teologi. Det säger Tuve Skånberg, teologie doktor i kyrkohistoria och före detta riksdagsledamot för kristdemokraterna.

Det var i lördags som Sydsvenskan berättade att teologiska fakulteten i Lund bestämt sig för att utnämna författaren och artisten Jonas Gardell till hedersdoktor i teologi. Fakultetens dekan Fredrik Lindström sa då att Gardell genom hela sitt författarskap arbetat med existentiella frågor och frågor som rör identitet och moraliskt ansvar. Han var därför mycket glad över att kunna knyta honom till teologen i Lund.
Men det är inte alla som är lika nöjda över utnämningen. Teologie doktor Tuve Skånberg och professor Eva Hamberg är några av dem som reagerat.
– I pressmeddelandet på universitets hemsida framhåller man särskilt hans bok "Om Gud". Men det är inte en akademisk bok utan ett populärvetenskapligt debattinlägg. Det finns tusentals människor som är bättre meriterade till att bli hedersdoktor, säger Tuve Skånberg.
Fredrik Lindström hänvisar ju till hans folkbildande insatser också. Vad tänker du om det?
– Om det handlar om att Jonas Gardell rent allmänt är en trevlig prick, så undrar jag varför de inte skriver det i pressmeddelandet, säger han.
Tuve Skånberg är också upprörd över att beslutet, om att ge Jonas Gardell en doktorshatt och en ring, togs trots att fakultetskollegiet inte var enigt. Professorn Eva Hamberg var en av dem som reserverade sig mot beslutet.
– Jag tycker inte att hans meriter räcker. Som jag har uppfattat diskussionerna här i huset så skulle han inte ha blivit hedersdoktor om han inte hade varit en känd person. Det fanns förslag på andra personer som enligt min uppfattning hade varit mer förtjänta av en utnämning, säger hon.
Eva Hamberg berättar att de var två som reserverade sig med skriftliga motiveringar och några till som röstade emot förslaget.
– Det märkliga var att den regel som länge varit en självklarhet, nämligen att alla ska vara överens när en hedersdoktor utses, ändrades mitt under processen. Plötsligt krävdes inte längre konsensus. Så brukar man inte göra i demokratiska processer, säger hon.
Fredrik Lindström tillbakavisar kritiken och säger att Jonas Gardell är väl värd sin ring och sin hatt och att fakulteten vill knyta både akademiker och folkbildare till sig. Han säger också att det inte går att ha vetorätt när 32 personer ska säga sitt.
– Att ändra reglerna var ingen kupp utan ett majoritetsbeslut. Det fungerar inte längre med vetorätt när man är så många, särskilt inte om man vill ha hit intressanta människor. De mest intressanta är ju ofta också kontroversiella, säger Fredrik Lindström.
Gå till toppen