Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lika dyrt bo i köpelägenhet i Malmö som i Köpenhamn

Prisfallet i Köpenhamn gör att kostnaderna för att bo i ägda lägenheter nu jämnats ut över Öresund. Det visar en analys gjord av Öresundsbro Konsortiet.

På pappret ser bostadsrätterna i Malmö billigare ut men danska ägarlägenheter har betydligt lägre månadskostnader.

Det är nu "ungefär lika dyrt att bo i lägenhet i Malmö som i Köpenhamn", konstaterar Öresundsbro Konsortiets nyhetstidning Fokus Öresund.

Vid en första anblick ser lägenhetspriserna fortfarande ut att vara nästan dubbelt så hög i Köpenhamn jämfört med Malmö.  Skillnaderna beror på att danska ägarlägenheter har lägre månadskostnader än svenska bostadsrätter.
Fokus Öresund visar i en analys att en genomsnittlig ägarlägenhet i Köpenhamn för 3,4 miljoner kronor ger samma boendekostnad som en bostadsrätt i Malmö för 1,9 miljoner kronor.
Skillnaden beror på att den som köper en dansk ägarlägenhet själv svarar för hela belåningen. Den enda månadskostnad som uppstår är lägenhetens andel för husets löpande kostnader för värme, vatten och liknande.
För svenska bostadsrätter delas priset upp i en synlig och en osynlig del. Köparen svarar vanligen bara för en del av lånen. En del av lånen tas upp av bostadsrättsföreningen som därför måste ta ut en högra månadsavgift.
Gå till toppen