Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Inte bara ljusa minnen"

Med 19 segrar på 25 matcher och tre mästarbälten i bagaget lade proffsboxaren Anders "Lillen" Eklund handskarna på hyllan och återgick till jobbet som byggnadssnickare. På lördag fyller han 50 år.

– Självklart tänker man tillbaka på den tiden ibland, boxningen var ju en stor del av mitt liv. Och det är inte bara ljusa minnen, ibland kändes det nästan som om jag fick mer stryk i tidningarna än i ringen, säger ”Lillen” Eklund.
– Kalla mig inte ”Lillen”, jag heter Anders. Det där smeknamnet har jag aldrig gillat.
Anders Eklund blev Europamästare första gången i mars 1985 när han knockade norrmannen Steffen Tangstad i Köpenhamn. En titel som han förlorade till Frank Bruno i oktober samma år.
Han tog dock tillbaka titeln på våren 1987 när han knockade spanjoren Alfredo Evangelista, även den gången i Köpenhamn.
– Det var höjdpunkten i min karriär. Både jag och Evangelista var grymt vältränade och därför rankar jag den segern som den största.
Men inte heller den gången lyckades han försvara sin EM-titel. Francesco Damiani knockade svensken i italienska Aosta. En förlust som fortfarande svider.
– Domaren bröt matchen sedan han skallat sönder mitt ögonbryn. Blodet forsade och jag kunde inte fortsätta. Damiani var kanske en bättre boxare än vad jag var, men det känns fel att han fick vinna på en skalle.
1989 blev han nordamerikansk mästare och några månader senare åkte han på en ruskig knock mot amerikanen Tim Witherspoon i Atlantic City. Efter det gick han bara en match till, poängsegern mot Garing Lane i Köpenhamn den 17 maj 1990.
Efter karriären flyttade Anders Eklund från Gävle till Uppsala. Han gick tillbaka sitt gamla jobb som byggnadssnickare och på fritiden spelade han bluegrass med kompisarna i Joyboyz.
I dag går han sjukskriven. En trasig fot håller honom borta från arbetslivet.
– Men jag har inte gett upp hoppet om att få jobba som snickare igen. Jag trivs med det livet och vill tillbaka så fort som möjligt.
Musikkarriären?
– Karriär kan man väl knappast kalla det, numera spelar vi mest för att det är kul. Men jag hade gärna åkt ut och spelat mer, men det är svårt att få spelningar.
Den 22 december fyller Anders Eklund 50 år.
– Inget speciellt med det kan man tycka, men för mig känns det ... jag vet inte ... nästan lite kusligt. Ingen av mina bröder har fått uppleva sin 50-årsdag. Min storebror dog när han var 47 och min lillebror blev bara 41, berättar Anders Eklund.
– Men just själva födelsedagen är inget jag funderat över. Och någon fest blir det inte, jag tar familjen med mig och reser till en hemlig ort, säger Anders Eklund och skrattar.

Anders Eklund

Smeknamn: ”Lillen”.
Bor: Uppsala.
Familj: Hustrun Gunilla, döttrarna Sara och Emma.
Yrke: Byggnadssnickare.
Meriter: Europamästare i tungviktsboxning två gånger, 1985 och 1987, nordamerikansk mästare 1989. Vann 19 av 25 matcher som proffs.
Aktuell: Fyller 50 år den 22 december.
Gå till toppen