Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sveaskolan följer sin kurs

Julen närmar sig och fristående Sveaskolan i Limhamn kan se tillbaka på sin första termin. – Det blev som vi tänkt. Barnen och deras föräldrar är också nöjda, säger Tove Möller, studievägledare på och delägare i skolan.

LIMHAMN. Näst sista dagen på terminen ägnas åt julpyssel. Inne hos sjundeklassen doftar det av hundratals kryddnejlikor som tryckts in i saftiga apelsiner. I nästa sal skapar klass 6A tomtar, figurer och tofsar med olika textila tekniker.
Klass 6C arbetar med marsipan. Sally Farraj formar ett illrosa djuransikte med ljusa detaljer och silverglänsande pärlor.Intill knådar Caroline Brodde en egen kollektion figurer.
– Vår lärare gör världens svåraste matteprov åt oss. Det är svårt men roligt. För att vara skola är det väldigt roligt här, säger Caroline Brodde och stoppar tankfullt en bit marsipan i munnen.
I korridoren vill Axel Mårtensson i klass 7 gärna berätta att han åker buss från Oxie en timme på morgonen för att komma till skolan i Limhamn. Det han gillar är den naturvetenskapliga inriktningen.
Tove Möller är en av skolans ledare och delägare. Samt mattant, adminstratör och ibland städare. Hon har 80 elever att hålla reda på och det går bra. Hon känner alla och de känner henne. Småskaligheten är en medveten politik. Klasserna innehåller högst 20 barn.
– Vi ska ha max 160 elever här, säger hon.
Hittills har allt gått enligt planerna. Både Tove Möller och rektor Catharina Elgh-Linander betonar att det är ett års planering och den detaljerade ansökan till Skolverket som nu gör att skolan fungerar.
– Sexton sidor och femton bilagor, minns rektorn.
Samarbetet med stadsdelen går bra. Djupadalsskolan lämnar varm mat och andra samarbeten diskuteras. Den innevarnade terminen har de naturorienterande ämnena studerats hos Folkuniversitetet inne i Malmö. Gymnastik har eleverna haft på Fair play-stadion i stadsdelen.
Att vända sig utanför skolan är ett värde sig, anser Tove Möller och berättar att barnen skuggade varsin yrkesperson för någon vecka sedan. Det blir mer externa kontakter framöver, lovar hon.
Och problem då, finns det inga?
– Jo vi ska försöka ordna med fler skåp. Det villeleverna i den utvärdering vi nu sammanställer säger Tove Möller.
Gå till toppen