Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Männen allt vanligare i spa’t

Kvinnor har länge dominerat den svenska spa-kulturen. Men på senare tid har det blivit allt vanligare att även män besöker spa-anläggningar.

Bild: Foto: Johan Bävman
– I USA är trenden väldigt tydlig. Där står männen i dag för var tredje spa-besök och andelen ökar hela tiden. Vi går i samma riktning här hemma, säger Martin Svensson, ordförande i föreningen Svenska Spahotell.
Hans gissning är att män står för vart femte svenskt spabesök. Med männen kommer också en annan mer tydlig hälso- och nyttoinspirerad spa-kultur.
– De bokar sällan body-scrub för att få en vackrare hy. Män vill ha massage som känns i hela kroppen. De vill ha resultatorienterade behandlingar, säger Martin Svensson.
Spa-besök som startskott för en ny livsstil går hand i hand med en annan spa-trend. I dag vill besökarna välja behandlingsformer själva. Färdiga spa-paket med allt i ett tillhör det förgångna.
– Många besökare har egna erfarenheter och är mer kräsna med vad de vill ha. Dagens spa bör ha öppna paket där du skapar din egen behandling.
Med männens intåg på spa har intresset för parbehandlingar ökat. Det ligger i linje med en spa-kultur allt mer inriktad på umgänge och samvaro med gott om tid.
– Hamam är typiskt för vad många är ute efter i dag. Det nyöppnade Spahotellet i Strömstad är en variant. Där har du mer av en romersk tradition med alla slags terapier och bassänger och bastuar med skiftande temperaturer och innehåll.
Gå till toppen